Jom Kira

Monday, June 7, 2010

Umpama Kuman Dikelilingi Gergasi...

 
 Assalamualaikum...

Aku tak tau nak start kat mana citer aku ni... Hmmm baru-baru ni Unirazak hantar team untuk Penang Chef Challenge 2010... pasukan ni diketuai oleh Chef D'Mission kami iaitu Chef Dolah... so kesemua pasukan is hand picked by himself... so die come out with 3 Apprentice team, dimana mereka akan bertanding dalam ketogori Apprentice dan satu Professional Team dalam ketegori Professional... pasukan Pro, terdiri dari Chef Dolah sendiri selaku Chef D'Mission, Chef Hasmah sebagai Chef Patisserie, Chef Din sebagai Chef Saucier, dan akhir sekali aku Chefzyco.. entah ape pangkat aku, aku pun tak tau.. hehehehe yg pasti tugas aku buat Appetizer... dan memberi motivasi pada Apprentice (budak2 semua)...

 So.. 2 minggu jer kami trainning, pada mulanye aku agak blur sebab aku tak pernah masuk competition berbentuk black-box, selepas aku go through segala procedure yg ditetapkan penganjur aku cuma dapat sedikit Idea lah cara camner nak train budak2 aku ni... dengan nasihat dari Chef Dolah, aku train budak2 ni, aku curah kan segala ilmu dan pengalaman pada die org ni... al-maklum lah aku ni bukan hebat sangat, tak penah menang medal pun, tapi aku ade lah setitik pengalaman nak kongsi ngan die org ni... sebab aku nampak di mata budak2 aku yg die org pun masih mentah.. dan ini pengalaman pertama bagi mereka... dan niat aku taknak kecewakan mereka... bagi aku budak2 yg aku train ni semua dah bagi segala komitmen mereka pada competition ni... kekadang tuh aku rasa serba salah sebab aku tak mampu nak curahkan ilmu yang lebih pada meraka sebab aku ni pun masih lagi mengali ilmu.... Astarfirlahalazim...  aku sentiasa berdoa pada Allah berikan kekuatan pada aku... 
 Dua minggu training sudah lepas, kami tiba di Penag pada 3 June 2010, hari khamis, perasaan aku makin gemuruh, tapi aku sembunyikan... aku tengok Chef Dolah pun tenang... setiba nye kami di sana kami pergi ke arena dapur (P.I.S.A), katanye ade trainning mengunakan combi oven... maklumlah technology semakin canggih, so kena amik tau ah cara mengunakan alat dengan betul... kat situ aku rasa seronok dapat jumpa kengkawan lama, sama ade senior aku or junior aku time belajar dulu ade gak chef2 yang aku pernah kerja dengan meraka, jumpa di arena dapur di penang... hmmm hilang sikit rasa gemuruh aku...

 Malam tu ade opening ceremony dan cabut undi di Hotel berdekatan, tibanye di situ aku rasa cam dalam salah satu rancangan di AFC chennel, kesemua peserta pakai Chef Jacket, tapi kami pakai casual jer hahahaha kelakar... aku terpegun dengan design Chef Jacket meraka... macam2 style... tapi lantak ah, ni bukan pertandingan fassion, ni pertandingan memasak... yang penting, presentation dan rasa masakan kite tuh yg utama... hmmmm so bila cabut undi kami kena jam 2.00pm... so ok lah ade masa nak berbincang and tgk dulu peserta lain buat camner... heheehe... nak sedapkan hati katakan... Jumalah peserta untuk ketegori Professional ada dalam 19 team, dan ketegori Apprentice ade 30 team, jumlah terbesar yg Penang Chef Challenge dapat tahun ini... jumlah kedua2 ketegori tersebut akan dikurang kan kepada 16 team untuk pusingan kedua, kemudian dikurangkan kepada 8 team untuk semi-final, dan last skali akan tingal 4 team di final...
 So keesokannye pertandingan bermula seawal 9.00 am.. group pertama bertanding... perasaan makin berdebar2 tengok hasil product die orang menakjubkan... Pertandingan berbentuk Black-box ni berbentuk ingredient rahsia... penganjur akan letak dua jenis protein item dalam box dan satu secret ingredient, so ikut nasib lah sama ade ikan, itik, ayam, daging atau kambing dalam box tu tambahan satu ramuan istimewa, remapah yg jarang digunakan... hmmm kemudian bahan2 lain seperti sayaur, garam, gula, sos, semua di letak atas satu meja, dan ikut nasib sapa cepat die dapat, tapi harus ingat, kalau ambil bahan lebih dan tidak digunakan akan dipotong markah... Memang menarik umpama "Iron Chef" yg dalam TV tuh.. hehehehe...
 Hmmm selanjut nye, group kami lepas 1st round dan layak ke pusingan kedua ketergori professionalm, dan satu team Apprentice dari Unirazak yang aku jangkakan akan layak ke pusingan kedua juga layak ke pusingan kedua... Alhamdulillah... bagi aku masuk pusingan kedua tuh dah cukup bangga dah... sebab yang lain memang hebat2... so kami masih lagi dalam game...
Keesokan nye pula pusingan kedua, group kami bertanding jam 9.00 kami bertemu dengan team dari Thailand... Peh... aku dah tersa goyang... aku tengok student aku yang layak pusingan kedua lagi goyang, meraka betanya pada guru2 meraka ape strategi seterus nye tapi aku kecewa bila dengar Chef Hasmah tak bagi moral suport, sebab kami pun layak gak, so kami pun nak pikir nak wat ape tuk pusingan kedua ni... aku pun tau kesemau terasa gelabah, aku pun sama, tapi aku cuba tenang kan anak murid aku dengan memberi moral support, tapi dari segi product skarang ni atas creativity masing2, bahan makin kurang...  bila meraka bertanya boleh tak buat macam ni atau macam tuh aku akan katakan "boleh"... dan bagikan positive comment... yang lain terserah pada mereka.... aku taknak jadi hypocritical, aku percaya sebagai seorang coach atau jurulatih, time trainning aku dah bagi dan hentam meraka cukup2, Chef Dolah pun pun sama dah perah die orang ni sampai jadi berdisiplin.... so time2 camni cuma kata2 semangat jer yang bole menaik kan motivasi dan moral die orang.... hmmmm aku pun tak cukup trainning lagi hehehehe...
 Setelah, kami menempuhi segala kehangatan dan keriuhan pusingan kedua... akhir nye keputusan keluar, dan perjalanan kami di Penang terhenti di pusingan kedua... bagi aku pusingan kedua cukup jauh, walaupun kami target final... hehehehe.... aku rasa seronok dan puas..... nak wat camner takde rezeki... tapi aku harus ingat walaupun balik tangan kosong tapi semangat aku membara lagi untuk cuba lagi... pertandingan bukan satu jer... ade bermacam2 lagi jenis pertandingan memasak yang menantikan penyertaan aku esok lusa... dan semangat tuk bertanding tuh ade dalam aku... InsyaAllah kalau ade rezeki lagi aku akan cuba lagi... so bye-bye Penang, pengalaman di Penang buat aku rasa "umpama kuman dikelilingi gergasi" tapi jangan gentar pula bila esok hari aku yang jadi gergasi... hahahahahaha...


2 comments:

cinnamon said...

tahniah...tahap motivasi yg tinggi... nampak perubahan yg sgt ketara...all d best & good luck...

chefzyco said...

thanks cinnamon... nape awak tak datang Penang?