Jom Kira

Sunday, December 4, 2011

Mempertahankan Kebenaran...


Assalamualaikum...

I just defended my research proposal... new feelings... feels like I let something out... I know I'm not finish yet... still mountains to climb... still seas to swim... I hope I can do it... praise to Allah everything will go my way...

Trying to take the next step to the next level.... God I'm slow....

 

Wednesday, September 28, 2011

I've seen it all...




Assalamualaikum...

Ape khabar semua orang.... bersawang plak blog aku ni... kekadang dah malas dah nak menulis kat sini... tapi aku gagahkan jugak tuk menulis... takde Idea pun nak tulis ape... cuma lately ni jiwa aku tak tenteram... aku rasa nak kerat lapan jer badan aku ni... kat sini perlukan aku, kat sana pun perlukan aku jugak... huh! (mengeluh kejap... tapi tak elok mengeluh sebenarnye)....

life... career... education... love.... The Future...

Wow... so many thing yang berlegar2 dalam pala otak aku... tapi baru2 ni aku ade jumpa advisor aku... die cakap buat yang penting dulu... kalau nak kejar semua dalam masa yang sama memang kita tak mampu... so, aku dah susun semula strategy aku... listkan semua perkara... buat yang mana penting dahulu... jangan tamak... dah dapat betis nak peha plak... senyum sikit... senyum lagi... huh... camner nak bawak perwatakan ceria ni... ceria ceria... hahahaha... aku dah nak mula merepek dah ni...

Focus Zaid... ok... ade satu citer ni... dan aku nak riuhkan kat satu dunia biarpun takde org yang baca blog aku ni... aku nak bagi tau kat semua buat pertama kali aku dianugerahkan dengan pingat gangsa di pertandingan memasak bertaraf dunia hehehe (Culinaire Malaysia 2011)... bila fikirkan balik, zaman belajar dulu aku tak berpeluang untuk bertanding... aku bukan pelajar yg menonjol pun untuk chef aku pilih... so, zaman bekerja ni kuasa di tangan aku sendiri... aku beranikan diri... aku melangkah masuk ke arena reality dunia masakan... hahaha... alhamdulillah.. merasa gak hasil nye... lagi pun niat utama aku untuk bawak anak didik aku pergi jauh... aku suka bila mereka mempunyai jiwa.. mereka mempunyai minat yang mendalam... kehendak aku no.2... anak didik aku diutamakan... alhamdulillah....
Pingat pertama aku dalam dunia masakan

aksi aku dalam arena dapur



Bersimpul-sila aku... aku... aku... aku... ahhhh semput lagi (lawak kumpulan sepah).... hahahaha aku dah angau kot ni.... ape aku citer ni... emmm ok camni... aku rasa aku dah *&^%$%^^&*... demi masa depan... Doa banyak2... InsyaAllah...

Alam pekerjaan aku... Hmmmm aku mula servey dunia baru... aku bukan... eh jab aku rasa tak elok aku citer benda ni kot... insyaAllah... ade masa aku citer... hahahaha... class sem baru dah mula... seronok tengok bebudak semangat nak amasuk kitchen... berkobar2 jiwa die orang... aku pun naik semangat gak... tak tau lah esok lusa die org cari masalah ngan aku... huh maleh aku nak melayan... hahahaha yg penting kita ceria kan....

Dunia pembelajaran aku berjalan dengan lancar... semester terakhir... cabaran makin mencabar.... research (mencari kebenaran)... aku sedang mencari kebenaran... kebenaran yang hakiki... insyaAllah... coordinator dah tukar baru... sempoi... advisor aku pun.. ok lah.. jangan die suruh aku pikir lagi sudah... hahaha dugaan semua tuh... aku hadapi semua dengan senyuman... Alhamdulillah...

The future... kita merancang dengan usaha yang gigih dan ikhlas... dan biar Allah yang menentukan... 

 

Tuesday, August 16, 2011

Just click play and enjoy....

Assalamualaikum...


"9 Crimes"

Leave me out with the waste
This is not what I do
It's the wrong kind of place
To be thinking of you
It's the wrong time
For somebody new
It's a small crime
And I've got no excuse

Is that alright?
Give my gun away when it's loaded
Is that alright?
If u don't shoot it how am I supposed to hold it
Is that alright?
Give my gun away when it's loaded
Is that alright
With you?

Leave me out with the waste
This is not what I do
It's the wrong kind of place
To be cheating on you
It's the wrong time
She's pulling me through
It's a small crime
And I've got no excuse

Is that alright?
I give my gun away when it's loaded
Is that alright?
If you dont shoot it, how am I supposed to hold it
Is that alright?
I give my gun away when it's loaded
Is that alright
Is that alright with you?

Is that alright?
I give my gun away when it's loaded
Is that alright?
If you don't shoot it, how am I supposed to hold it
Is that alright?
If I give my gun away when it's loaded
Is that alright
Is that alright with you?

Is that alright?
Is that alright?
Is that alright with you?
Is that alright?
Is that alright?
Is that alright with you?

No...


      

Friday, July 29, 2011

Ramadhan Menjelma semula...

Assalamualaikum...

Aku bukan nak sembang ape... tapi Bulan mulia yang dinantikan oleh semua umat Islam sudah hampir tiba... Selamat bepuasa kepada semua... semoga Bulan Ramadhan kali ini lebih bermakna dari yang sudah2...




 

Friday, July 15, 2011

MADU

Assalamualaikum...

ketika keringat ku jatuh dari hujung bulu ketiak ku, 
dan di sapu dengan debu yang hampir lewat kaki ku, 
bukan ku harap kau jilat telapak kaki ku, 
kerana remang bulu kaki ku adelah remang berahi mu.....




Kau bisa tersenyum Bila memandang wajahnya
Senyumannya manis bak madu lembut menyapa muka

Oh kekasihku pujaan hatiku
Telah ku serahkan sgala yang ada Hingga ku merasa
tak mampu untuk ku lupa diri
Oh kekasihku pujaan hatiku
Telah ku korbankan segala yang ada Hingga ku merasa
tak punya harga maruah..

Pujaan hatiku hanya kamu
pujaan hatiku hanya untuk mu

ini puisi cinta suka dan derita
tak mengira mangsa tua atau muda
miskin atau kaya...
jangan benarkan kau bermimpi

Pujaan hatiku hanya kamu
kekasih hatiku hanya untuk mu

Senyuman mu manis bak madu ramai yang telah jatuh cinta
Senyuman mu bisa bak racun ramai yang telah terpedaya
Senyuman mu manis bak madu ramai yang telah jatuh cinta
Senyuman mu bisa bak racun ramai yang telah terpedaya

 

Wednesday, July 13, 2011

Muallaf...



Assalamualaikum...
Korang peanah tengok filem "Muallaf"? filem ni sbenarnye dah lama dah... tahun 2007 kot kalau tak silap... aku tak penah tangok pun sehigalah baru2 ni aku tgk dalam youtube... ekspresi aku selepas tengok filem ... peh... "beautiful movie"... tapi typical kot... memang sape2 yang toton filem "Yasmin Ahamd" mesti akan puji filem2 die... yup aku penah gak tgk filem Yasmin Ahmad yang lain, macam sepet, mohsin, telentime... ok lah semua tuh "love story".... Tapi filem "Muallaf" banyak kontroversi nye... tak silap aku tak penah tayang pun di pangung kat Malaysia ni... entah lah... alasan kena tukar tajuk dan buang dua scene dalam filem ni... scene budak Christian kena hukum bogel kat taman, dan satu lagi scene perempuan Islam kena cukur rambut sampai botak.... tapi kalau tengok balik scene ni penting untuk memahami filem tersebut... entah lah ni pendapat aku jer... tapi tengok director filem ni pun memang Yasmin Ahmad ni pengaharah filem yg banyak kontroversi... tapi aku kagum dengan hasil kerja beliau jer... tu jer.... 

Disebabkan perasaan ingin tahu aku... aku totonlah filem ni.... yup ade unsur2 keagamaan... tapi takde lah over sangat... bagi aku aku bole terima... dan Yasmin Ahmad telah berjaya mempamirkan typical Malaysian... tetang kekeluargaan... ibu bapa yang menghukum anak mereka dengan melampau, dengan alasan agama... sedangkan dalam agama mana2 pun mana ade mengajar kezaliman... but we are human, and we all trying to be human.... mana ade agama mengajar kita untuk menhukum orang yang bukan seagama dengan kita untuk ke neraka supaya kita dapat ke syurga... pelik... bagi aku kalau kita buat baik, kita akan dibalaskan dengan kebaikan... betul tak? huh... entah lah... aku pun kurang afdal.... aku alpha... aku ni boleh dikatakan liberal jugak lah.... dan aku kenal asal usul aku... dilahirkan Melayu Islam... dan aku percaya dengan kepercayaan aku... Wallahualam...



 

Sunday, July 10, 2011

Cindy, Claudine, and Maya.....

Assalamualaikum...

Cindy, Claudine, dan Maya.... 3 gadis sexy yang diiringi oleh kumpulan pancaragam Hyperdrive dari negara Filipina (Philippine).... persembahan merekan memang penuh semangat seperti nama kumpulan mereka "hyper"... mereka menjanjikan persembahan hebat setiap malam, dan aku tidak nafikan mereka, kerana mereka akan hidangkan anda dengan alunan irama music yang mantap ditambah pula dengan vocal yg padu secara live... hahahaha and satu lagi mereka bole bawa lagu Siti Nurhaliza - aku cinta pada mu....

Aku bukan manager, aku bukan nak promosikan band ni dan aku juga bukan nak bagi tau yg aku ni kaki clubing... aku manusia biasa yang mencari kebahagiaan... aku sedar berhibur tidak akan menghilangkan segala masalah yang ade... tapi aku angap sebagai rekriasi untuk aku semata2... aku pergi ke "the Mix" kerana kawan aku yang bawa dan sekadar melayan segelas coke-cola berharga RM15 dan menikmati persembahan music dari pancaragam "Hyperdrive".... Music is Universal kan.... niat aku baik...

Aku masuk ke "the Mix" dan aku perhatikan open kitchen mereka yang sangat menarik, kerana open concept nye... sangat menarik perhatian aku, aku lihat setiap Chef bertopi tinggi bekerja keras menyediakan hidangan istimewa mereka, mereka kata mereka menyediakan al-fresco dinning entah ape yang dimaksudkan aku pun tak tahu... bila aku lihat menu die banyak kearah mixed-grill item dan juga snacks... tapi presentation food die sangat menarik... dan juga mereka menghidangkan sexy cocktail (capuran air kencing setan) part ni aku abaikan.. tapi bar mereka sangat lah besar dan pelayan tetamu (waiter & waitress) sangat friendly... biasalah kot orang hospitality kan....

Seperti biasa aku suka perhatikan  tingkah laku dan sifat manusia... so bila aku ditunjukan ke tempat duduk... aku perhatikan di sebelah kiri aku ade sekumpulan orang Jepun, dressing sangat kemas apebila music dimainkan mereka menghayunkan tangan mereka seperti Usop Wilcha dalam cerita hantu kak limah... hahahaha sambil melambungkan flying kiss terhadap 3 penyanyi sexy diatas pentas, sejam kemudia aku perhatikan mereka dah lena sambil music dimainkan dengan kuat... hahahahaha.... Sebelah kanan aku pula ade sekumpulan arab, atau mereka seperti Middle eastern... pak arab lah kot... dengan cara menari belly dancing die org hahahaha... meriah pak arab ni... maybe sebab kat negara die org takde bar kot.... memang pak arab ni pun sporting bila gadis2 memangil mereka ke dance floor, pak arab ni dengan selamba jer menari ala arab die org... hahahahaha... aku sambil perhati sambil aku sedut lagi air coke aku...RM15 tuh segelas... sedut sikit2 jer... hahahahhaa .... Sebelah depan kami pula ade sekumpulan staff hotel salah seorang dari mereka melayu... aku perhatikan die macam cuak2... aku ingat die kenal aku, sape mamat ni? cuak2 (macam takut) memandang aku... apehal tak puas hati ngan aku ker? sekali bila kawan die beralih, rupa nye mereka melayan beer... patut ah si mamat melayu ni macam takut2 jer bila tgk aku dengan kawan aku ni melayu, masuk ke tempat macam tuh... hahaha bodoh punye melayu.... nak minum, minum ah... dosa ko yang tangung bodoh... ko usha2 kite org ape hal... aku nak layan music.... Dan di sekitar bar pula ade beberapa mat saleh, aku tak tau ah dari negara mana mereka datang... tapi mat saleh ni dengan gaya cool mereka... takde nak mengelabah macam org2 Asia kita ni... seperti mana juga aku dengan kawan aku... sambil sedut coke sikit... dan melayan music.... itu sahaja.... hahahaha cool....



 

Wednesday, June 22, 2011

Apa itu sayang?



Assalamualaikum...
Tanya sama hatiApa asal sayangAdakah tandanya nampak dipandangKumbang rayu bungaBulan dan bintangnyaPunya tanda-tanda hubungan mesra 
Tanya sama hatiPernahkah merinduIngat masa lena apa mimpimuMasa berjauhanApa nan dikenangBila difahamkan itulah sayang 
Jikalau tidak kerana sayangKuntuman kasih tak mungkin kembangAndainya jemu mengganti rinduJambangan mesra tentulah layu
Ape betul ke kata P.Ramli ni?

 

Sunday, June 12, 2011

Honeymoon....



Assalamualaikum...

Gila aku tak buat pape..... makan tido... gi office... balik makan tido....... gi Penang... balik makan tido...... Gila.........


 

Friday, May 27, 2011

Tetap Mencinta...



Assalamualaikum...

Sebelum korang mula baca, sila tekan play pada video diatas dulu, tapi kalau korang taknak baca post aku pun takde hal... tapi sila tekan play gak... aku nak citer pasal lagu dalam video ni... tajuk asal lagu ni sebenarnye adelah "tetap Mencinta" seperti mana pencipta lagu ni yg dah bagi tajuk... tapi aku tukar nama tajuk lagu ni kepada "DIA" ikut suka aku plak!... nasib pencipta lagu ni tak lempang jer muka aku... hehehe.. asalnya aku terdengar sambil menonton video pencipta lagu ni di FB beliau satu ketika dulu.... dan aku tersentuh dengan lyric lagu ni sebenar nye, sedikit sebanyak ade kena-mengena dgn aku.. yo-yok all jer... mana ade kene-mengena ngan aku pun, aku jer yg perasan lebih, dasar tak sedar diri.. huh!.. tapi tuh zaman aku tak bole kawal emosi aku... tapi skang aku dah matang... aku tolak tepi perasaan aku... dan aku cuba tonjolkan kebolehan aku... kebolehan aku untuk bermain muzik... sekadar hobi jer... bukan aku nak jadi artis pon... hehehe ade yang nk kena penerajang dari aku ni... so.. version yg aku post ni version raw ah tapi bole lah... hahahha

 

Tuesday, May 24, 2011

Biar Mereka Kata Apa...


Assalamualaikum....

Ape nak citer ek... sessi menghilangkan stress, hehehe.. baru2 ni aku melawat kawan aku di Ipoh... sambil menyelam minum air... so kami melewat penang... aku tak penah naik bukit bendera, so ari tu for the first time aku dapat naik bukit yg org cakap takde bendera, tapi ade balai polis and ade post office kat atas tuh... ape2 pun pemandangan kat atas bukit bendera memang menenangkan minda... rasa nak duk atas tuh jer dan malas nak turun dah... hmmm... 

citer aku kali ni takde tema n takde tajuk ape2... just type jer... ape yg keluar maka keluarlah ayat tuh... oh aku skang tengah train budak nak gi competetion kat Penang bulan June ni... aku pun termasuk skali nak bertanding, walaupun aku tak penah menang ape.. tapi aku nak masuk gak, nak uji tahap aku... tak target ape2 pun... just for fun... yang penting aku nak jumpa kawan2 lama yang seuniform dengan aku... hehehe dalam masa yang sama aku nak gi holiday, wish me luck...hmmm...

kisah cinta... aduh... entah... aku ni makin gemok, makin boroi... dah tak laku dah... takde org nak kat aku dah... dah ah tak hensem mana pun... biar je ah aku cam ni...focus pelajaran aku... alamak citer pasal pelajaran aku ni entah bila aku nak mula jumpa advisor aku ni... sifat malas aku ni makin menebal.. patut ah gemok... adoi... rasa nak jerit jer...argh!....... kerjaya aku plak... statik jer kot... kurang productive... aku nak MTB aku balik.. baru aku rasa fit... bila rasa fit fizikal dan mental baru productive sikit kat office.... ni petang jer mesti berdengkur.. hadoi ape lah tabiat aku ni.... kekadang kita tau punca nye ape... tapi tuh lah tak dapat hidayah untuk berubah lagi.. astarfirlahalazim... ya Allah berikan petunjuk pada hambaMu ini, tunjukanlah jalan yang benar pada hambaMu ini, berikan kekuatan, pertemukanlah jodoh hambaMu ini.... amin...
Bersama denga Dua sahabat karib aku, Nuar and Ep....



 

Monday, May 9, 2011

Selamat Hari Ibu....


Assalamualaikum...

Aku nak ucapkan selamat hari Ibu kepada semua Ibu, Mak, Mama, Ummi, Bonda, Mek, dan Amma yang ade dalam dunia ni... But my special one of them all is my own special women in my life... "Mak, Zid sayang Mak" hehehe macam budak2 plak bunyi nye... tapi ape aku peduli memang aku sayang mak aku... kami tak pernah pun celebrate "mother's day" ni bersungguh2 pun... cuma ala-kadar jer... bukan kita ingat mak kita untuk sehari jer... bagi aku, aku akan ingat mak aku selamanye, dari mula Die mengandung aku sehingalah akhirnye... dan tak ade sesiapa yang bole ubahkan kasih sayang aku terhadap mak aku.... hehehe

Kek hari ibu, half banana chocolate and half Oreo cheese 

 My Familia... ni jer yang ade... yang lain jauh2...

 Semua nak rasa aku nye Lamb shank...

 My beloved Parents 

One happy family upacara rasa-merasa dan rebut-berebut tetap berlaku... hehehe

Thursday, May 5, 2011

Aku Pemalu

Assalamualaikum...



 

Tuesday, May 3, 2011

Apa Ada Dengan Cinta?

Assalamualaikum...
Video ini merupakan forum yang di anjurkan oleh Frinjan, dan ahli penalnye adelah Aishah Nur Hakim, Fynn Jamal & Firdaus Zolkifli.










Setelah aku tonton video ni banyak juga pengajaran yang aku dapat... tapi tak sangka ade kumpulan yang sangup buat forum yang menarik macam ni... memang lah informal... tapi issue dan pennel semua menarik... bukan calang2... satu aku tengok si Aishah Nur hakim ni sape ek? so innocent...

LIFE is about making Decision, LOVE is your Decision

 

Saturday, April 30, 2011

Good bye my number one...



Assalamualaikum...
Aku tak bole tido malam ni... aku dah pusing kiri, aku dah pusing kanan... masih tak boleh lena... so aku ranjin2kan jari aku untuk menaip... may be aku exited kot hari ni sebab aku dah abis exam paper Dr Hamdin.. harap2 lulus... tawakal jer.. hehehe HUH! ( mengeluh lega ) hehehe... aku pun tak tau nak citer ape... ayat2 aku habis aku perah untuk jawab exam tadi... hmmm ni jelah kot... enjoy lagu aku yg sumbang kat atas ni...

 

Wednesday, April 20, 2011

Akademik


Assalamualaikum...
"Sebagai seorang ahli akademik sudut pandang perlu berlandaskan fakta. Analisa perlu dibuat berdasarkan kepada maklumat dari berbagai sudut tidak terbatas kepada satu sumber samata-mata."

 

Sunday, April 17, 2011

Lost...


Assalamualaikum...

Aku tak tau mana aku letak cable camera aku... susah plak nak transfer gambar... Dah teruk sangat aku ni... hadoi lost!... tapi bukan bermakana perjalanan hidup aku dah nak abis... aku cuma dalam situasi hilang punca... final exam aku 30hb lah pulak... camner lah holiday aku... burn burn...




Aku suka lagu ni... 

 

Thursday, April 14, 2011

Expression from the heart

Assalamualaikum...

Expression From the heart

 

Sunday, April 3, 2011

It's true, I was made for you...



Assalamualaikum...

Aku tak tau ape kena ngan aku ni... tapi aku tak bole nak berhenti senyum... thank you... balik2 jer dari makan malam di william tadi terdengar lagu ni... terbaik pulak lagu ni... hadoi... ape kena ngan aku ni? angau ker ape entah...

Sara Ramirez - The Story Lyrics
All of these lines across my face
Tell you the story of who I am
So many stories of where I’ve been
And how I got to where I am

But these stories don’t mean anything
When you’ve got no one to tell them to
It’s true, I was made for you

I climbed across the mountaintops
Travel across the ocean blue
I cross over lines and I broke all the rules
And baby I broke them all for you

Oh because even when I was flat broke
You made me feel like a million bucks
You do, I was made for you

You see the smile that’s on my mouth
It’s hiding the words that don’t come out
All of the friends who think that I’m blessed
They don’t know I’m in this mess

No they don’t know who I really am
And they don’t know what I’ve been through
Like you do, and I was made for you

All of these lines across my face
Tell you the story of who I am
So many stories of where I’ve been
And how I got to where I am

Oh but these stories don’t mean anything
When you’ve got no one to tell them to
It’s true, I was made for you
Oh yeah, and it’s true that I was made for you

 

Saturday, April 2, 2011

Sekali sekala senyum ape salahnye kan....




Assalamualaikum...

sorry saya pinjam picture sape2 kat dalam vid ni..... sebab, sebyuman die best....

 

Wednesday, March 30, 2011

The story behind the Salmon

My Innovative version

Assalamualaikum..

Cantik tak rupa baked salmon aku?... itu baru rupa... rasa nye plak.. peh.. mengiurkan... ramai yang puji tadi hidangan aku yang diberi nama "baked salmon brioche" ni... sape yg merasa hidangan aku ni tadi, aku ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi membuat pesanan untuk hidangan ini.... yang meng-fillet-kan ikan tadi adelah saudara Alif, yang membancuh adunan brioche ni adelah saudara Awang... terima kasih pada semua yg terlibat untuk menghasilkan hidangan ini....

Cerita disebalik hidangan ini bermula apebila aku berkenalan dengan seorang chef yg hebat... nama die tak perlu aku sebut lah... cuma aku nak bagi tahu kat sini beliau adelah batch pertama atau batch satu graduan ITTAR.... aku kagum dan cemburu dengan kejayaan dan kehebatan beliau... hehehe secara positive lah... aku taknak cari masalah ngan sapa2... dan aku dapat tahu "signature dish" beliau adelah "baked salmon brioche" ni... dan dalam masa yang sama waktu anak murid beliau menang competetion Nestle, anak murid beliau menyediakan hidangan tersebut juga... dan mendapat tempat pertama... jadi aku musykil dan perasaan ingin tahu aku ni membuak2... ape rasa hidangan ini... aku tak kesempatan nak menjamah hidangan ni... jadi tercetuslah idea untuk aku menyediakan hidangan ini dalam kelas aku... dengan mengunakan kebolehan "to cook without a recipe" aku cuba buat kajian ape itu brioche... brioche ni merupakan roti yang berasal dari negara Perancis dan roti ni bole di hidang secara manis atau savory ikut cara rasipe di minipulasikan... dalam masa yg sama bentuk brioche ni tak tentu, bole jadi bentuk ape saja... dan boleh disalutkan pada ape2 jenis inti... jadi dengan kebolehan dan technique yang aku ade aku cuba hasilkan hidangan ini dengan cara aku tersendiri... asal nye kuah yang diguna kan adelah kuah hollandaise, tapi aku tukar dan mengantikan dengan kuah vinaigrette... hehehe ok gambar dibawah ni adelah signiture dish beliau, dan gambar kedua adelah hasil ciptaan anak murid beliau... dimana gambar di atas pula adelah hasi innovasi saya... selamat menjamu mata.......

the original version 

the apprentice version

Thursday, March 24, 2011

Music & food




Assalamualaikum...

My passion are music and food....

 

Sunday, March 20, 2011

Aku Tiba Di Venus Tanpa Kamu


Assalamualaikum...

Erti semua ini

Saat pertama ku melihatmu..
Entah apa yang ada di hati ini..
Mungkinkah aku jatuh hati padamu..
Ataukah hanya rasa ingin memilikimu..

Terdiam saat semuanya berlalu..
Ku merasa terlalu cepat untukku memilikimu
Namun ini kenyataanya..
Bahwa kau tak lagi di sisi..

Sebak umpama telusuk sembilu…
Mengingat semua masa – masa indah dulu..
Yang menjadi sebuah kenangan
Dan akan ku simpan dalam hatiku..

Ku akui ku masih menginginkanmu…
Tak sanggup ku hidup tanpa kasihmu..
Tapi apalah erti semua ini..
Bila engkau tak lagi bersamaku…

Apalah erti semua ini..
Bila kebolehan mengatasi perasaan..
Biarkan ia semua berlalu..
Jangan engkau curi kasihku lagi...



 

Saturday, March 19, 2011

Wanita itu setangkai bunga tulips


Assalamualaikum...

Sekadar eksperimentasi, tidak ade kene-mengena dangan yang hidup atau yang mati... enjoy...


Engkau adalah setangkai Bunga Tulip.
Engkau tidaklah seelok Sang Mawar nan berduri..
Tangkaimu tebal dan licin berlilin..
Tak perlu engkau memiliki duri yang menyakiti.
Keras di luar tapi cukuplah halus di dalam..

Engkau adalah setangkai Bunga Tulip.
Engkau tak semempesona Sang Anggrek,
Yang dapat merayu memanja..
Memperoleh penuh sinar matahari,
Dari ketinggian pohon nan tertumpangi..
Cukuplah engkau rendah di atas tanah.
Agar terjangkau dalam telapak nan hangat..

Engkau adalah setangkai Bunga Tulip.
Engkau tak seindah Sang Bunga Matahari.
Berbunga majemuk, dan selalu terbuka memandang Sinar Matahari.
Engkau hanyalah sekuntum bunga tunggal,
Yang tersipu malu menguncup saat mekar
Melindungi hatimu dari debu dunia luar..

Engkau adalah setangkai Bunga Tulip.
Dan engkau akan senantiasa memaknai hidupku.

Wanita itu Matanya ayu
Wanita itu Suaranya merdu
Wanita itu Tuturnya laju
Wanita itu Hatinya salju
Wanita itu Sifatnya cemburu
Wanita itu Nasihatnya bayu
Wanita itu Jiwanya jitu
Wanita itu Penawar hatiku
Wanita itu Penunduk nafsuku
Wanita itu Pembantu setiaku
Wanita itu Permaisuri hidupku
Wanita itu Dialah kekasihku
Terima kasih untuk mu
Wahai "wanita itu"


 

Tuesday, March 15, 2011

Akhirnye Sempurna...


Assalamualaikum... 

Alhamdulillah papan plai-wood aku telahpun di cat hitam... terima kasih akim and the gang kerana sanggup sudi menunaikan hajat aku hehehehe... bagus budak2 aku dengar cakap... Emm aku nak kongsi citer ni tadi kelas aku berjalan dgn lancar walaupun ade beberapa kelembapan berlaku... kebelakangan ni aku banyak sangat tonton Iron Chef... mungkin itu innovasi kot entah le... emm disebabkan last week punye presentation tak beberapa mempersonakan, so kali ini aku cuba berfikir cara Iron Chef (poyo gila) untuk garlic fried rice tadi aku buat cara biasa cuma kali ni fried rice tuh aku roll dalam nori (seaweed) then aku celup dalam tempura batter dan deep fried... dan hasil nye agak menakjubkan, begitu juga presentation food tadi... tapi hari ni tak dapat sambutan ramai.... 

Huh! letih dah nak abis semester dah ni, bape kali aku nak ulang kat budak2 amik pingan, bukak oven ape semua... takan tuh pun aku nak ingatkan lagi... hadoi... tapi tuh lah disebabkan aku ni jenis memasak kerana aku seronok, itu yg buat aku kembali reda dengan budak2 ni... aku dgr tadi ade lecturer merajuk tinggalkan kelas hahaha... budak2 pastry tadi terkontang kanting... sape suruh buat creaming method guna wire-whisk kan cikgu ko dah merajuk... hahahaha...

Emmm.. ade sepekara lagi yang kelakar berlaku dalam hidup aku... aku tak tau ape punca nye tapi DIA tiba2 jer muncul... mula berchating dengan aku balik... un-blacklist aku dari FB... hmm... aku pun tak tau ape niat DIA... aku rasa bersalah pun ade.. sebab DIA sudah pun jadi tunangan orang... aku taknak cari masalah ngan sapa2 and aku taknak lukakan hati sapa2... aku selesa seorang diri... "biar aku dengan jeans biru ku"

Sushi maki with Miso soup

Chicken Teriyaki with Tempura vege and garlic fried rice

Beef Teriyaki with Tempura vege and garlic fried rice

Tropical Fruits

SEMPOI
 

Thursday, March 10, 2011

Mari buat Sushi


Assalamualaikum...


As requested by someone... so aku post kan video ni disini... selamat berhibur dan selamat beramal.... kumbawa

Wednesday, March 9, 2011

Influence and Creativity


Assalamualaikum... 

hari ni hari rabu, aku baru abis kelas ngan budak DCA tadi... hari ni kite org prepare Japanese food dan serve kan food tu di cafe yg tak seberapa kami tuh... alhamdulillah semua berjalan lancar... cuma bila nak serve Japanese food ni kena ade set hidangan seperti pinggan mangkuk Jepun dan chop stick... tapi cafe kami takde benda semua tu... aku ade lah koleksi bento box aku, tapi tak berapa banyak... aku terfikir nak serve Japanese food ni with a french style plating... tapi tu lah typical aku ni kan... rasa cam tak puas hati jer... 

So satu shah alam aku pusing cari idea nak present sushi aku ni... aku bayang kan plate yg empat segi  dan flat... kalau bole nak warna hitam dengan lining merah... hahaha tu lah imaginasi tinggi... macam2 kedai aku masuk... dari kedari RM2 ke mydin, ke kedai hardware... aku jumpa plai-wood kat satu kedai hardware ni... tapi bila aku suruh potong mengikut kehadak aku.. die malas... tak pernah aku jumpa cina berniaga tolak business... agaknye dah malam kot... die pun cam nak balik jer... so aku belah lah.. gi kedai hardware satu lagi kat seksyen 16.. alhamdulilah kehendak aku untuk medapat plai-wood bersaize kan 1ft x 5inci berjaya... cuma aku plan nak warnakan hitam dan line merah di keliling plater creative aku tuh tak kesempatan... memandang kan dah lewat malam, dan aku nye kelas pagi diesok hari nye... aku cuba fikirkan alternative lain... dan akhir nye, hasil nye seperti gambar di atas...

Hmmmm! walau pun aku rasa cam tak puas hati ngan presentation tuh tapi ramai yg puji... entah lah... asalkan customer puas hati ok lah kan... aku nak tambah sikit kat sini... kekadang aku tertanye2 ape influence masakan aku ni, atau style of cooking aku... memanglah aku bukan Chef de cuisine, atau Executive Chef... tapi aku nak cirite gak kemana arah masakan aku... of course aku ni Melayu, so tak boleh lari dari masakan Melayu, kacukan ethnic Johor dan Kelantan... dalam masa yg sama aku di-didik dengan basic French and Italian di zaman pendidikan aku sebagai pelajar di university... di zaman latihan industry aku juga diberi sentuhan dari Chef Miazaki, sensei masakan jepun aku... dalam masa yang sama aku cuba masukan elimen morden dalam masakan... hmmm so ape yang aku bole simpulkan kat sini, berdasarkan Influence aku dalam dunia masakan... aku ni bole di ketogorikan sebagai "East meet West Modern Cuisine" hahaha cam poyo jer... hentam jelah...