Jom Kira

Friday, December 24, 2010

Expression From the Heart

Assalamualaikum...

Aku ade hobi... hobi aku main gitar, tapi suara vocal aku tak sedap... tapi aku peduli ape... hahahaha.... aku cuma nak kongsi; kalau korang perasan kat tepi page aku ni ade link reverbnation, dimana aku upload hasil karya aku yang kebanyakan nye aku cilok tapi aku minta kebenaran dulu lah... harap2 tuan empunye tak kesah lah... hehehehe 


Sape yg tak perasan aku letak pic kat ner expression from the heart aku... kesemua lagu yg aku upload ni ade lah semua hasil petikan guitar aku sendiri dan sumbangan suara aku yg sumbang, dan di bantu dengan mengunakan Audacity.... harap2 korang semua terhibur.... aku tak set kan auto play... kalau korang nak dengar korang tekan play sendiri lah yer... oy lagi satu ade certain lagu bole download... kalau korang nak lah... tapi kalau tak sedap abaikan jer.. ahhahahha... lantak lah, aku pun tak tau asal aku buat camni.. hahahahha....

ENJOY

 

Sunday, December 19, 2010

Hey Kamu semua...


Assalamualaikum...


Ape khabar semua... Lagu ni di tuju untuk semua orang... semoga semua orang tersenyum, ketawa, gembira dan bahagia...


Thank You...


 

Wednesday, December 15, 2010

Have You got the blues?

Assalamualaikum...

Aku skarang dalam keadaan delema, ade perkara dalam hidup aku yang kurang lengkap... kepala aku pusing2 macam banyak masalah, tapi bila aku senaraikan masalah aku, cuma ade satu jer... hahaha entah bila aku nak mulakan pun aku tak tahu... hadoi... kuatkan semangat... rajin kan diri... mana hilang encik rajin ni? tapi bila aku nak mulakan perkara ni, ade jer benda lain timbul... so aku satle kan benda lain tuh dulu... tapi kalau "lagi lama aku pegang secawan kopi itu, lagi berat bebanan secawan kopi itu", untuk mengurangkan bebanan masalah aku ini cuma aku perlu minum jer kopi itu.... tapi aku masih pegang jer walaupun secawan kopi itu berat nye lebih kurang 12oz tapi lagi lama aku pegang rasa berat secawan kopi tuh dah cecah lebih dari 3pound... beban tuh akan mula terasa pada lengan aku, lenguh2... kemudian sendi siku aku akan mula tak selesa... di bawa pula ke bahu aku... ah! ape nak jadi ngan aku ni.... ape kata kita layan lagu "zapin blues" ni dulu persembahan dari Farid Ali AKA Mr Gambus.. hehehehe


 

Saturday, December 11, 2010

Result


Assalamualaikum...

Alhamdulillah... em takde ape nak dikatakan...



Monday, December 6, 2010

SENT WITH A SMILE

Assalamualaikum...
God above
please protect the one i love,
sent with a smile,
sealed with a kiss,
i love the one who is reading this



 

Wednesday, December 1, 2010

"cemburu itu tanda sayang"



Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang

Aku harap sape baca coretan aku yang prosa klasik nye agak tungang langang, sila tekan butang play pada video di atas.... biar video tersebut mengiringi bacaan yang tiada kepentingan bagi sesiapa...

Coretan aku kali ni adelah untuk mengingatkan aku akan kelemahan aku, aku benci kelemahan aku ini. Kalau boleh aku nak campak jauh kelemahan aku... Manusia semua berperasaan, satu sifat paling aku iri hati ade lah sifat cemburu, aku juga cemburu dengan sifat iri hati... Aku tahu Allah ciptakan perasaan tersebut, kerana ade sebabnye ade hikmah disebalik perasaan tersebut... Theory "the Big Bang" adalah kepercayaan karut semata-mata... Manusia semua beremosi, cuma bagaimana mengawal emosi sahaja yang dapat membezakan manusia itu rational atau tidak... Ada orang cakap "cemburu itu tanda sayang" maka aku cemburu dengan kawan-kawan aku, akau cemburu dengan abang-abang aku, aku cemburu dengan adik-adik aku, aku cemburu dengan anak-murid aku, aku cemburu dengan haiwan, aku cemburu dengan tumbuh-tumbuhan... Aku cuba ukirkan senyuman, tapi aku ukirkan propaganda... Sampah nye aku... huh!

Nasib lagu "Come and Goes" oleh Greg Laswell ni meberi sedikit semangat untuk aku meneruskan hari-hari ku... 



 

Tuesday, November 30, 2010

Nila Biru Strikes Back...


Assalamualaikum...

Dapur umpama rumah dan syurga bagi ku,
memasak merupakan salah satu ibadah amalan ku,
mearasa menjadi tangungjawab ku...
XXX
Ape guna kalau luaran sahaja kemas,
persembahan sahaja elok,
rupa sahaja cantik...
XXX
Tapi... dibelakang tungang langang,
pembaziran berlaku,
tiada hati dan jiwa sebagai sorang yang bakal bergelar tukang masak... 
SAMPAH!

 

P/S: bukan nak menunding jari... tapi dimana silapnye (What Went Wrong)?

Thursday, November 25, 2010

Bila mata pisau bertemu mata pisau.....

Assalamualaikum...
Aku tersenyum manis, 
aku rasa aman, 
aku rasa dingin, 
aku rasa chocolate moose cheese cake....

 

Friday, November 19, 2010

Aku ade kawan nama die Ahmad Tongkeng....


Assalamualaikum...

Ok aku nak cerita tentang satu blog kawan aku ni... hahaa... aku tertarik dengan ape yg die tulis, bila aku baca blog die rasa cam blog aku ni tak menarik plak.. hahaha... biasa lah when a friend reads what a friends write then they understand... sebab aku kenal kawan aku tuh.. hahaha tapi motif die menulis adelah untuk "tikam orang dengan wordplay yang sinis" ito moto atau motivator yang die pegang tuk menulis lah... kekadang aku tergelak sengsorang hahahahaha ayat2 die semua double meaning... aku faham... tapi aku taknak tikam ko wahai Ahmad tongkeng... janji ko tak tikam aku sudah hahahahaha kepada sesiapa nak baca blog die bole cari link blog die kat tepi belah kiri ni... enjoy your reading.....

Ni satu lagi perkara yang buat aku gelak tak henti2 sampai terguling merangkak semua ah... hadui... macam2
walaupun tulisan kawan aku ni pasal wikang, tapi sesiapa yang tak kenal die baca, mesti tak paham, tapi kalau aku baca mesti nak tergelak hahahahha... kelakar betul kawan2 aku ni... hahhahaha

Last but not least aku nak tingalkan video ni sebelom semua click pangkah... ni aku main lagu org... so enjoy....


 

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidil Adha....

Assalamualaikum...

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA


Monday, November 15, 2010

Question: Di Mana Kan Ku Cari Ganti?

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang

Coretan kali ini bukan pasal diri aku tapi sekadar peringatan untuk semua. Bulan lepas pada 31 Oktober aku tengok History Channel, Documentary pasal Allahyarham Tan Sri P. Ramlee seniman agung negara kita. Habis jer totonan rancangan tersebut, aku rasa terharu dengan kehidupan seniman agung kite tuh. aku tak pernah dengar cerita kisah hidup beliau yg sebebenar. Aku cuma tahu cerita-cerita beliau dan lagu-lagu beliau sahaja yang masih segar dalam ingatan aku. Aku tak sangka yang Beliau meningal tanpa sesen pun dalam poket, and aku lagi terkejut yang sebenarnye selepas beliau pulang ke Malaysia, Movie dan lagu2 nye tak laku, dan pernah juga belau di "boo" atas stage... Nama beliau naik waktu beliau di studio jalan ampas, dengan movie2 yang dihasil nye box-office dan lagu2 nye yang cukup melambangkan originality kemelayuan, dan nama beliau naik sekali lagi selepas beliau meningal dunia pada usia 44 tahun, satu kehilangan besar buat negara kita... Aku tak nak bincang detail pasal kesih hidup die, korang bole tgk sendiri lah documentary tuh, maybe kat youtube dah ade kot... hehehe

Aku ade baca satu comment ni tak perlulah aku bagi tau aku baca kat mana, tapi comment tuh berbunyi, "Singapore made P. Ramlee, Malaysia killed P. Ramlee" aku kurang setuju dengan statement tuh, memang Singapore bole banga sebab zaman tuh segala technology dan kemahiran ade kat sana, tapi sebenarnye hasil seni dan creativity tuh datang pada individu tu tersendiri, kenape lepas P. Ramlee punlang ke tanah air, production kat jalan ampas tuh terus bungkus, and movie pun tak laku.. Hmm kite fikir bersama2 ye... pendapat aku cuma negara kita waktu tuh jer ketingalan dari segi technology dan kemahiran, dan Allahyarham dilahirkan terlalu awal dari masa beliau, cuba kalau beliau masih ade sekarang, dengan studio2 yg ade dan production company yg ade di Malaysia skarang aku rasa, macam2 idea yg bole beliau keluarkan... wallahualam.. hehehe... 

Aku ingat lagi masa aku kecik kalau balik Ipoh aruwah nenek aku ade koleksi cerita2 P. Ramlee tak tau lah sama ade complete atau tidak tapi banyak lah, aruwah nenek aku suka pasang movie tersebut, so anak cucuk nye terpaksa lah tonton, hehehehe... tapi kami sekeluarga tak pernah jemu dengan lawak jenaka dan lakonan hebat dari Allahyarham, memang cerita yg sama diulang2 oleh aruwah nenek aku, tapi kami tetap akan tengok jugak. Sekarang aku dah tak tahu kemana hilang tape semua tuh.... tapi cerita2 P. Ramlee masih lagi ditayangkan di TV, dan banyak gak sessi peringatan untuk beliau, seperti theater musical, dan yg Aflin buat tuh ape entah, die buat balik cerita2 P. Ramlee tapi dengan sentuhan Aflin syauki lah.. hehehe....  

"Hancur badan dikandung tanah
Budi baik dikenang juga
Biar alam hancur dan musnah
Jasa mu tetap dikenang juga"




 

Monday, November 1, 2010

Tiada Kata secantik Bahasa...


Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang

Alhamdulillah... serpihan beban dalam hidup sudah tamat buat seketika, hehehe... hari ahad lepas merupakan last paper exam untuk semester ke tiga ini... ruang dalam pala otak aku dah rasa lega sikit... tapi bila pikir2 kan.. entah ape yg aku buat untuk sem ketiga aku ni... nape rasa berat sangat, tak seperti sem 1 atau sem 2... maybe aku amik 4 subject kot... Hmmmm camner entah result nanti kan... Huh... (mengeluh lega) 

Citer pasal sem ketiga ni... aku amik 4 subject, Dr hamdin, Issue and trend, subject ni takde final... tapi every week presentation... kena gak cari issue untuk present dalam kelas... tapi cam biasa lah, aku selalu suruh student aku jangan buat kerja last minit, tapi aku ni 2 kali 5 jer.. hahaha... Alhamdulillah... dah abis dah kelas tuh.... next Tengku Sheila, Strategic Marketing, subject ni agak ringan lah.. walaupun aku tak suka marketing tapi aku suka cara tengku sheila mengajar... hahahhaha.. lecturer paling ceria skali... subject ni takde exam, cuma ade one big final project... and aku confident presentation aku ari tuh, aku dapat convince die... hahaha Alhamdulillah dah abis dah kelas die.... next is Dr Karruthan Chinna, Statistic.... huh... poning2... lecturer best, subject menarik, tapi dr karru ni mengajar laju sangat... dah lah banyak mengira, pastu kena interpret plak tuh... hadoi.... assignment plak susah gila.. gila pun tak susah cam tuh... subject ni takde final tapi last assignment tuh aku dah tak tau hujung pangkal... ape yang aku buat pun aku dah buntu... tawakal jer... janji ade benda nak print and nak submit... hahahahaha.... Allhamdulillah kelas tu dah abis... finally kelas Dr Bany Ariffin, Financial Management... subject paling aku minat, and aku betul2 nak belajar... kena plak dengan dr bany yang jenis seronok bercerita, and suka bagi example yang agak mudah nak faham.. dan aku akan ingat Time, Value of Money sampai bila-bila... Alhamdulillah kelas tuh dah abis... Alhamdulillah Sem tiga dah abis... (taknak cite result lagi) hahahha...

Buat masa ni aku banyak masa free sikit, weekend aku dah free, tapi tak tau nak wat ape... buat masa ni takde plan... kengkawan aku pun aku dah lama tak lepak.... takan tetiba nak lepak balik ngan die org... haduh.... entah lah, kalau die org nak kawan ngan aku lagi, then aku kawan lah.... Hmmmm aku dah tak tau nak express camner... memang aku belom grade lagi tapi seriously aku rasa lapang, dan tenteram.... entah lah... hahahaha...

Citer pasal tempat kerja... Emmm student aku semua tgh pening nak prepare business plan die org... biasa lah aku sayang semua anak murid aku... aku akan beri Ilmu yang terbaik untuk mereka, tapi kekadang aku sendiri pun tak cukup ilmu... hehehe kekadang aku presure student aku untuk kebaikan mereka juga... tapi aku tahu batasan aku... BP ni tak bole tanguh2, nak taknak kena gerak gak sikit2... alhamdulilah, group dibawah bimbingan aku semua menrut perintah "SIFU" die... hehehehe... next week maybe aku nak wat mok-presentation... nak motivate sikit, biar tak kekok bila presentation esok....


Kelas kitchen aku pun buat masa ni takde masalah yang kritikal... harap student aku dapat something in my class... aku nampak mereka semua dah bole masak pun, cuma the element of detail tuh... interms of taste, flavour and presentation of food on a plate.... aku banyak stress kan pasal that 3 element.... yang lain aku rasa atas individual tersendiri camner mereka bawa diri mereka di alam bekerja esok... Attitude is important.... bagi aku anak murid aku takde pun yang tak pandai masak... tapi kekadang tuh mereka lupa atau over creative jer... ambil perkara mudah jer... sedang kan kami tukang masak kena ade perasaan kedetailan terhadap sesuatu gerak geri dalam menyediakan makanan amat penting... mise-en-place, bukan sekadar menyedia bahan mentah, malah menyediakan tempat kerja yg selamat pun mise-en-place gak... harap2 pelajar2 aku semua akan jadi someone in the future... kalau tidak bermakna gagal lah aku sebagai seorang pendidik... wallahualam...


panjang plak coretan aku hari ni... biar aku habiskan coretan kali ini dengan lagu Tiada Kata sencantik Bahasa lagu original oleh P.Ramlee dan dirakam semuala ole MonoloQue.....



 


Tuesday, October 26, 2010

Akan Ku Bawa Kamu ke VINUS

Assalamualaikum....

Rasa macam nak lari,
Rasa macam nak pergi jauh,
Rasa macam nak berhijrah ke tampat yang baru..

biar semua orang tak kenal aku,
biar semua orang buat tak tahu pasal aku,
biar aku berjalan hinga aku tak mampu berjalan...

rebahnya aku bukan kerana kegagalan,
rebahnya aku bukan kerana putus asa,
rebahnya aku kerana tak mampu...




 

Thursday, October 21, 2010

Greatest Achievement...


Assalamualaikum...

22 Oktober, bagi aku tarikh yang menarik dan penuh makna... biar org cakap 10.10.10 lah, 20102010 lah... itu semua tarikh yg tidak memberi erti bagi aku... Smalam kelas kitchen paling best dan penat... stamina aku dah kurang... tak boleh nak tahan seperti zaman2 muda2 dulu... kekadang pelik gak... biasa zaman aku kerja hotel dulu, aku boleh stay 16 jam bekerja... tapi zaman kerja office ni pembentukan fizikal aku berubah... di tambah pula dengan faktor usia... Hmmm post kali ni pun aku nak ingat kan pada diri aku sendiri yang aku dah cecah usia dimana angka bermula dengan 3... wow... life have to go on... perjuangan harus diterus kan... org cakap life start at 40... so I have another 10 years.. hhehehehe... 

30 cuma sekadar angka... cara pembawa watak dan attitude aku, aku rasa sama... tapi rakan sekeliling yang dapat menilai sama ade aku ni berubah atau tidak... entah lah... memang org cakap bila usia lebih tua pemikiran lebih matang, tapi matang dari segi ape aku pun kurang pasti... maybe cara bercakap aku, cara aku bergaul, or maybe cara aku berfikir lebih terbuka... dari segi raut wajah dan bentuk tubuh badan... hmmm gemok dan selebet jer... hahaha.... ape yg aku merepek ni aku pun kurang pasti mana punca nye... type je lah....


Pencapaian aku... sepanjang 30 tahun aku hidup... aku tak bole nak imbas kembali... tapi mencecah usia 30 ni bagi aku satu pencapaian juga... bukan atas usaha aku, tapi aku tahu Allah masih sayang kan pada hamba-Nya ini... kerana masih ade tanggung jawab aku belum selesai lagi... aku malas nak buka topic yang agak sensitive, nanti aku rasa down plak... baik aku citer yg best jer... hahahaha... ok ape lagi yg nak di coret kan ni... dalam pala otak aku satu topic ni sentiasa berenang-renang dalam pala aku untuk aku ceritakan.. tapi argh.... aku ingat sampai sini jelah...

Coretan ini harus dihentikan... biar aku tamatkan coretan ini dengan lagu dari Nitrus - Resah... enjoy the music


 

Monday, October 18, 2010

Here I am...



Assalamualaikum...

Alhamdulillah, aku masih boleh bernafas seperti manusia yang sangat bertuah yang lain... aku akan sentiasa bersyukur kepada Allah, kerana sentiasa memberi kesejahteraan terhadap umat-Nya... Aku nak curi masa aku seketika ini, untuk mencoretkan sedikit peringatan untuk aku sendiri... Alhamdulillah aku umpama hidup dalam dunia yang baru, aku tak tau ape kena dengan diri aku ni... tapi setiap langkah perjalanan hidup aku ini, walaupun berat aku harus teruskan juga...
Warga Unirazak di bandar sunway

Biar aku mulakan coretan aku ni dengan, kihidupan baru warga Unirazak, yang dikala ini sudah bermastautin di bandar sunway.. hehehe, bukan ape, just nak update sikit... tapi aku rasa wujud nye kebebasan sedikit di capus baru ini. Dulu, kami berkongsi bilik pejabat, sekarang berindividu, so aku lapang dan kurang ganguan... tapi dari segi negetive nye, aku rasa umpama rakan sepejabat sekarang tidak seakrab atau serapat dulu... hmmm maybe ini yg dikatakan Transformasi...

 Malam kiambang bertaut

 Chef Hafiz & Papa Jo

Alhamdulillah, dari segi pelajaran aku, walaupun padat dengan assignment, daed line yang betul2 membunuh, selagi aku bole memikul beban ini, akan aku pikulnye sehinga tamat... Emm.. baru2 ni pada 9 Oktober 2010, aku menghadiri majlis malam kiambang bertaut, perhimpunan chef-chef yang ade cop UiTM di dahi mereka... yg di organize kan oleh alumni UiTM untuk alumni DCT/DCA, dari batch 1st (tahun75 senhingalah terkini) aku rasa seronok dapat menghadiri majlis sedemikian... 
Pok leh & Dr Rahmat

Walaupun katanye target nak dapat 500 kedatangan... tapi yg aku sedar masih ade kerusi yg kosong.... tapi aku nak ucap terima kasih pada penganjur dan para hadirin majlis tersebut kerana tanpa meraka... samapai bila pun aku tak tahu yg aku ni alumni UiTM ke tidak.. hehehe, yg best nye batch aku 2 org jer yg datang.. ok lah dari takde wakil kan.. masing2 sibuk bekerja... malam tuh cukup meriah kerana ramai gak rakan seuniform (chef jacket) yang aku kenal... most of them dari class mate master... ade gak chef yg aku pernah bekerja dengan meraka... dan ade juga nama2 besar dalam industry ni yg hadir, dan dapat aku jumpa face-to-face seperti chef zamzani, papa joe, chef jasman, chef muluk, chef hafiz, chef zamri, dan ramai lagi nama2 besar, atau aku lebih suka panggil meraka ni the true dewa2 masakan... hehehhe

The Main Table

Buat masa ni, itu saja yang dapat aku coretkan dengan masa aku yg suntuk ini... insyaAllah jika aku dapat mecuri sedikit masa lagi akan aku coretkan lagi coretan sebagai ingatan aku...

Friday, October 15, 2010

Tuesday, October 12, 2010

ASKAR




Assalamualaikum...


 

Saturday, October 2, 2010

LAGU KAWAN


Assalamualaikum...
 

Monday, September 20, 2010

Cahaya Mata Aidil Fitri...

Harap2 Afia menjadi kakak yg baik...
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, pada 4 Syawal 1431 abang aku menerima cahaya mata yang di azankan pada pagi hari Isnin...  Aku tumpang gembira dengan kehadiran Ahmad Arif Irfan dalam dunia ini...

Comel plak aku tengok si Arif ni, tapi hanya mampu melihat gambar sahaja... Arif tak kenal pak ngah lagi.. hehehe

Kakak Alia mencium adiknye Ariff


"Come Back Over"


Assalamualaikum...

Sunday, September 19, 2010

Hati Sampah



Assalamualaikum...

Aku bukan nak hina sesiapa atau memburukkan sesiapa, sama ade yang mati atau yang hidup, tapi lagu puisi yang aku attached ni  sangat mendalam... kekadang terasa terkena kat batang hidung sendiri... aku sedar aku banyak buat silap, aku banyak buat salah, aku banyak buat dosa, di bulan Syawal yg mulia ni aku nak minta maaf dengan semua ummat di dalam dunia ni, semua tumbuh-tumbuhan, semua haiwan di muka bumi ini... aku minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki...



Thursday, September 2, 2010

Falling Slowly


video


Falling Slowly (Cover)
Original by Marketa Irglova & Glen Hansard
I don't know you but I want you
All the more for that
Words fall through me and always fool me
And I cant react

Games that never amount to more than their worth
Will play themselves out
(Chorus)
Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice you have a choice
You've made it known

Falling slowly, eyes that know me
And I cant go back
Moods that take me and erase me
And I'm painted black

You have suffered enough and warred with yourself
It's time that you won
(Chorus)
(instrumental)
1, 2, 3, 4....

Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice you have a choice
You've made it now
Falling slowly, sing your melody
I'll sing it loud



Tuesday, August 31, 2010

Hati Aku Ternoda.....

Assalamualaikum...


"Hari itu aku muram, hari itu aku masam, muka ku garang, segala aura keburukan ku umpama time bom...
Waktu aku dengar lagu "if you want me" dia ketuk pintu aku dua kali, dan terus buka pintu aku...huh
Aku dengan headphone dikepala dan di sarung baju hooded aku di kepala, tak tahan sejuk...huh
Aku namapak dia senyum manis di pintu ku... aku pandang dia malu2, ingin ku pandang dia selama-lamanya...huh
Hari itu aku ceria, hari itu aku gembira, muka aku tersengih macam orang gila, segala aura kebaikan aku terserlah membabi buta...."