Jom Kira

Thursday, December 31, 2009

Setangkai daun limau purut



Assalamualaikum


Hari ini satu hari bulan Januari 2010, Alhamdulillah, aku masih mampu dan boleh bernafas lagi, aku bersyukur pada Allah kerana tubuh badan hambaNya masih sihat. Post kali ni mukin aku bersifat hipokrit, hehe…. Aku nak cite ape yang telah aku lakukan dalam tahun 2009. idea ni terdetik bila aku tengah mengisi performance appraisal untuk akhir tahun aku, harap2 naik gaji lagi tahun ni insyaAllah… kekadang tuh membuat aku tergelak sendiri, entah ape yang aku buat dalam masa setahun… tapi bila aku lihat balik gambar2 yang ade dalam simpanan aku dan post yang aku coretkan dalam laman blog ni, semua pengalaman dan pengajaran yang aku lalui dalam tahun 2009 datang kembali dan mengimbas kembali dalam ingatan aku hehe… gelak ketawa, sedih duka semua nye ade…



Aku nak start citer aku ngan tajuk post ni. Tak sangka aku menamatkan saat akhir 2009 dengan mencari setangkai daun limau purut hehe... pada malam 31 December aku tangah buat rendang daging untuk pulut kuning, adik pompuan aku nak kawen. Tengah aku mengacau rendang tu, aku lupa daun limau purut, aku tgk jam dah 10:45.. so dengan harapan, tolong lah ade limau purut tengah malam ni. So aku amik kunci keta aku dan terus kuar, sedang aku tengah drive tetiba aku perasan, ramai plak manusia kat shah alam ni yang kuar tengah malam ni, ade pelak sekumpulan budak (tak abis skolah lagi kot) menungang basikal G-pang dengan bendera melaysia dan bertopi santa claus... ”la ade lagi ker group ni” aku ingat rancangan 360’ dah hapuskan kumpulan yang memburukan image rakyat Malaysia ni hehe...




Dah lama aku tak merayau tengah malam cam tuh tanpa tujuan... dulu zaman aku hingusan memang selalu gak ah merayau cam tuh hehe... tapi aku takde basikal G-pang ah, aku merayau naik keta kancil... 2009 aku mula dengan azam aku nak further study aku... konon nye nak gi oversea, tapi ape kan daya takde rezeki... dengan takdir Allah... aku masuk UiTM lagi, so tercapai gak ah azam aku tuk sambung belajar... hmmm aku ingat lagu yang memulakan tahun 2009, selalu berkumanadang kat radio. Lagu tu gak menjadi juara anugerah juara lagu... lagu dari ”meet uncle hussien - lagu untuk mu”... takde kena-mengena pun ngan aku tapi aku nak bagi tau gak... tahun 2009 juga merupakan tahun aku menjinak dengan blog. Kiranye aku boleh digelar blogger ker... entah la... yang pasti blog ni memang membantu aku, tapi yg pasti blog ni bukan diary aku...



Oh yer.. 2009 juga aku jual MTB kesayangan aku... tapi aku taknak menyesal... kerana penah seorang profesor bagi tahu aku “the past is the past, you cannot change the past” kira word of wisdom die tuh memang masuk akal ah... tapi aku nak sambung ape yang die kata tu… “but you still can change the future”... so itu yang aku nak lakukan untuk tahun 2010 ni, ade banyak azam yang tersenarai yang best tu biar aku sorang jer yang tahu.. azam yang aku nak kongsi is aku nak amalkan hidup yang sihat... aku nak berhenti tabiat merokok... kenapa lah aku start merokok... well harap2 tercapai lah...



Hmmm 2009 gak ramai sahabat aku menamatkan zaman bujang dan ade gak yang baru bergelar ayah... pape pun aku tumpang gembira untuk die org... oh ye aku baru beli katil “divan”, katil lama aku patah, munkin aku dah berat sangat kot... and katil aku tuh selamat dihantar pada 31 December (smalam) harap2 katil aku ni dapat membantu aku tuk amalan hidup sihat aku hehehe... Reandang aku dah sejuk kot, aku nak transfer rendang aku dalam bekas... nanti aku nak kukus pulut petang nanti plak...


So 2009 aku stakat ni jer kot... pape pon jadi lah manusia yang terbaik dalam hidup...



Thursday, December 24, 2009

Registration....


Wednesday, December 23, 2009

PAHANG Coastal Area



Assalamualaikum...

Aku baru balik dari Kuantan, next sem ade research project kat kuantan pasal Pahang coastal area tourism developement, so baru2 ni aku dan team pegi riki area tuh, nak identify bapa keluasan so boleh determine bape student and lecturer nak bawak untuk actual research nanti.




Jeti sungai Pahang ni Kuantan




Kawasan pantai di Cherating



Teluk Chempedak




D'kayangan Homestay, ni lah rupa tempat tinggal untuk actual research



View dari sisi... Homestay ni betul2 tepi pantai....

So itu je lah yang aku nak share.

Sunday, December 13, 2009

Belajar & Mengajar



Assalamualaikum...
Sudah sekian lama aku tak bercerita tentang pelajaran aku di UiTM, aku hampir-hampir lupa yang aku ini masih lagi bergelar pelajar. Hmmm pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu. Baru-baru ni pada 10hb December result aku kuar, kata nye kul 10:00pm bole check online. So, dengan perasaan tak sabar, gemuruh, dan gementar aku nak check ah result aku... dari seronok tetiba bertukar kepada panas, dari pukul 10pm sehingalah lagi 5 minit nak pukul 11pm aku masih tak boleh nak masuk web untuk check result... Maybe ramai student yang online dan cuba untuk masuk... Alhamdulillah jam 11:05 aku dapat masuk dan aku dapat tgk result aku, Alhamdulillah semua lulus, aku dapat CGPA 3.33 kira ok lah tuh tak cam zaman aku belajar dulu-dulu hehehe... aku kena maintain CGPA 3.00 ke atas kalau tak mati aku... hehehe



Bila aku cite pasal benda ni aku teringat DR Rahmat penah bagi tau kat aku time aku under grad dulu. Die kata, waktu belajar atau zaman kite bergelar "Student" ade dua (2) time jer kite akan rasa takut, gelisah dan segala perasaan yg negetif... so bila aku fikir-fikir balik, ye lah.. betul ape yg die cakap. Dua time tuh memang aku dah selalu tempuhi... time tu ade lah; 1st - time nak amik exam, memang segala perasaan berputar-putar dalam kepala ni, satu perkataan nak explain perasaan ni adelah "takut"... 2nd - time nak amik result, time ni pun memang segala perasaan berputar-putar dalam kepala ni, sama gak satu perkataan nak explain perasaan ni adelah "takut" gak... aku taknak tipu diri sendiri, memang aku ade perasaan tuh... tak payah lah sapa2 nak ego atau nak sembunyikan perasaan tuh hehehe...



Result aku dah kuar dah, nanti 31hb December 2009 ni result student aku pulak kuar. Camner aku nak cite ni ek, aku tak boleh nak bocorkan rahsia2 tempat kerja aku, yang pasti result yg aku bagi pada student aku semua berdasarkan atas hasil kerja pelajar masing2 dan juga markah exam die org, yang pasti takde elemen pilih kasih atau pilih bulu, aku cuba buat kerja seikhlas yang mungkin.... pape pun aku nak wish good luck kat die org ni....