Jom Kira

Thursday, December 31, 2009

Setangkai daun limau purut



Assalamualaikum


Hari ini satu hari bulan Januari 2010, Alhamdulillah, aku masih mampu dan boleh bernafas lagi, aku bersyukur pada Allah kerana tubuh badan hambaNya masih sihat. Post kali ni mukin aku bersifat hipokrit, hehe…. Aku nak cite ape yang telah aku lakukan dalam tahun 2009. idea ni terdetik bila aku tengah mengisi performance appraisal untuk akhir tahun aku, harap2 naik gaji lagi tahun ni insyaAllah… kekadang tuh membuat aku tergelak sendiri, entah ape yang aku buat dalam masa setahun… tapi bila aku lihat balik gambar2 yang ade dalam simpanan aku dan post yang aku coretkan dalam laman blog ni, semua pengalaman dan pengajaran yang aku lalui dalam tahun 2009 datang kembali dan mengimbas kembali dalam ingatan aku hehe… gelak ketawa, sedih duka semua nye ade…



Aku nak start citer aku ngan tajuk post ni. Tak sangka aku menamatkan saat akhir 2009 dengan mencari setangkai daun limau purut hehe... pada malam 31 December aku tangah buat rendang daging untuk pulut kuning, adik pompuan aku nak kawen. Tengah aku mengacau rendang tu, aku lupa daun limau purut, aku tgk jam dah 10:45.. so dengan harapan, tolong lah ade limau purut tengah malam ni. So aku amik kunci keta aku dan terus kuar, sedang aku tengah drive tetiba aku perasan, ramai plak manusia kat shah alam ni yang kuar tengah malam ni, ade pelak sekumpulan budak (tak abis skolah lagi kot) menungang basikal G-pang dengan bendera melaysia dan bertopi santa claus... ”la ade lagi ker group ni” aku ingat rancangan 360’ dah hapuskan kumpulan yang memburukan image rakyat Malaysia ni hehe...




Dah lama aku tak merayau tengah malam cam tuh tanpa tujuan... dulu zaman aku hingusan memang selalu gak ah merayau cam tuh hehe... tapi aku takde basikal G-pang ah, aku merayau naik keta kancil... 2009 aku mula dengan azam aku nak further study aku... konon nye nak gi oversea, tapi ape kan daya takde rezeki... dengan takdir Allah... aku masuk UiTM lagi, so tercapai gak ah azam aku tuk sambung belajar... hmmm aku ingat lagu yang memulakan tahun 2009, selalu berkumanadang kat radio. Lagu tu gak menjadi juara anugerah juara lagu... lagu dari ”meet uncle hussien - lagu untuk mu”... takde kena-mengena pun ngan aku tapi aku nak bagi tau gak... tahun 2009 juga merupakan tahun aku menjinak dengan blog. Kiranye aku boleh digelar blogger ker... entah la... yang pasti blog ni memang membantu aku, tapi yg pasti blog ni bukan diary aku...



Oh yer.. 2009 juga aku jual MTB kesayangan aku... tapi aku taknak menyesal... kerana penah seorang profesor bagi tahu aku “the past is the past, you cannot change the past” kira word of wisdom die tuh memang masuk akal ah... tapi aku nak sambung ape yang die kata tu… “but you still can change the future”... so itu yang aku nak lakukan untuk tahun 2010 ni, ade banyak azam yang tersenarai yang best tu biar aku sorang jer yang tahu.. azam yang aku nak kongsi is aku nak amalkan hidup yang sihat... aku nak berhenti tabiat merokok... kenapa lah aku start merokok... well harap2 tercapai lah...



Hmmm 2009 gak ramai sahabat aku menamatkan zaman bujang dan ade gak yang baru bergelar ayah... pape pun aku tumpang gembira untuk die org... oh ye aku baru beli katil “divan”, katil lama aku patah, munkin aku dah berat sangat kot... and katil aku tuh selamat dihantar pada 31 December (smalam) harap2 katil aku ni dapat membantu aku tuk amalan hidup sihat aku hehehe... Reandang aku dah sejuk kot, aku nak transfer rendang aku dalam bekas... nanti aku nak kukus pulut petang nanti plak...


So 2009 aku stakat ni jer kot... pape pon jadi lah manusia yang terbaik dalam hidup...



Thursday, December 24, 2009

Registration....


Wednesday, December 23, 2009

PAHANG Coastal Area



Assalamualaikum...

Aku baru balik dari Kuantan, next sem ade research project kat kuantan pasal Pahang coastal area tourism developement, so baru2 ni aku dan team pegi riki area tuh, nak identify bapa keluasan so boleh determine bape student and lecturer nak bawak untuk actual research nanti.




Jeti sungai Pahang ni Kuantan




Kawasan pantai di Cherating



Teluk Chempedak




D'kayangan Homestay, ni lah rupa tempat tinggal untuk actual research



View dari sisi... Homestay ni betul2 tepi pantai....

So itu je lah yang aku nak share.

Sunday, December 13, 2009

Belajar & Mengajar



Assalamualaikum...
Sudah sekian lama aku tak bercerita tentang pelajaran aku di UiTM, aku hampir-hampir lupa yang aku ini masih lagi bergelar pelajar. Hmmm pelajar yang sentiasa dahagakan ilmu. Baru-baru ni pada 10hb December result aku kuar, kata nye kul 10:00pm bole check online. So, dengan perasaan tak sabar, gemuruh, dan gementar aku nak check ah result aku... dari seronok tetiba bertukar kepada panas, dari pukul 10pm sehingalah lagi 5 minit nak pukul 11pm aku masih tak boleh nak masuk web untuk check result... Maybe ramai student yang online dan cuba untuk masuk... Alhamdulillah jam 11:05 aku dapat masuk dan aku dapat tgk result aku, Alhamdulillah semua lulus, aku dapat CGPA 3.33 kira ok lah tuh tak cam zaman aku belajar dulu-dulu hehehe... aku kena maintain CGPA 3.00 ke atas kalau tak mati aku... hehehe



Bila aku cite pasal benda ni aku teringat DR Rahmat penah bagi tau kat aku time aku under grad dulu. Die kata, waktu belajar atau zaman kite bergelar "Student" ade dua (2) time jer kite akan rasa takut, gelisah dan segala perasaan yg negetif... so bila aku fikir-fikir balik, ye lah.. betul ape yg die cakap. Dua time tuh memang aku dah selalu tempuhi... time tu ade lah; 1st - time nak amik exam, memang segala perasaan berputar-putar dalam kepala ni, satu perkataan nak explain perasaan ni adelah "takut"... 2nd - time nak amik result, time ni pun memang segala perasaan berputar-putar dalam kepala ni, sama gak satu perkataan nak explain perasaan ni adelah "takut" gak... aku taknak tipu diri sendiri, memang aku ade perasaan tuh... tak payah lah sapa2 nak ego atau nak sembunyikan perasaan tuh hehehe...



Result aku dah kuar dah, nanti 31hb December 2009 ni result student aku pulak kuar. Camner aku nak cite ni ek, aku tak boleh nak bocorkan rahsia2 tempat kerja aku, yang pasti result yg aku bagi pada student aku semua berdasarkan atas hasil kerja pelajar masing2 dan juga markah exam die org, yang pasti takde elemen pilih kasih atau pilih bulu, aku cuba buat kerja seikhlas yang mungkin.... pape pun aku nak wish good luck kat die org ni....

Monday, November 30, 2009

Kesunyian....



Assalamualaikum...

Aku just nak share satu keadaan yg kekadang aku pun rasa pelik. Sebagai seorang pensyarah, biasanya di sebuah institusi pengajian tinggi penuh dengan pelajar. Dalam masa yg sama keadaan yg riuh ini terdapat di setiap sudut institusi pengajian tinggi ini. Kerana disetiap penjuru penuh dengan pelajar, dan ditambah pula dengan jadual waktu aku yang padat dengan kelas... kekadang tuh terasa paning dan rimas dengan keriuhan, dan kepadatan pelajar di setiap sudut institusi ini... hehehe .... tapi........ yang pelik nye... dikala mereka cuti, tetiba terasa cam nape lah die org cuti, kesunyian mula terasa. Pagi tadi aku buka pintu lot 29 tingkat 3 kelana mall... rasa seperti serba kekurangan... biasanye penuh pelajar beratur didepan meja sheikh yazid ni.... dan bila waktu lunch aku turun gi retaurant Atikah... dah aku agak dah... kosong, brader yg jaga counter tu pun mampu tersengih jer... hahaha... tu ja lah kot yg aku nak kongsi ari ni....

Friday, November 13, 2009

Niece and Nephew

Assalamualaikum

Hari ni hari Jumaat... Khutbah jumaat hari ni berkesahkan Kekeluargaan, kenapa Islam mengalakan seorang Muslim hidup berkeluarga... bila dgr jer khutbah tuh terlintas difikiran aku dan aku bersyukur kerana kesenangan yg diberi oleh Allah pada keluarga aku
-Alhamdulillah-


*Afia -cute-*

Tetiba jer perasaan rindu aku pada anak saudara aku membuak hehehe, kalau org utara cakap anak menakan, kalau org selatan kata anak buah, dan kalau belah kampung mak aku kata anok sdagho... hehe ape2 pun maksud nye sama (anak kepada saudara sedarah sedaging ku). Ni aku nak citer sikit pasal anak sdgho aku, aku ade 3 anak buah semua nye comel2 dan buat aku geramjer kalau nak bergurau ngan die org.

Yang paling tua Aliya Irdina Bt Abdul Hadi, die ni memang ade sifat seorang kakak, selalu fikir kan pasal adik die, kalau dapat coklat mesti nak share ngan adik die hehehe. Yang 2nd one ialah Afia Insyira Bt Abdul Hadi, yg ni memang nakal (paling cute) kalau dapat something punyalah kedekut hehe sian kat kakak die, and yg paling last cucu lelaki sulung ayah aku Ayash Bin Mus'ab, masa adik aku bagi tau nama die "Ayash" semua cam pelik jer tak penah dgr nama tuh, tapi last2 lekat gak nama tu hehehe.

Kekadang tuh memang aku stand by gula2 kat bilik aku, so kalau die org datang jer, mesti die org nak cari Pak ngah die org hehehe... kalau gula2 aku abis.. terus die org menyombong ngan aku hehehehe kawan ade sebab... budak2 kan...


*Alia and Afia*



*kakak Alia*



*Ayash kecoh nak naik kete arnab*

Tapi itu lah die, ni yg aku nak luahkan rasa rindu aku... semua ank buah aku dah takde... semua pegi merantau jauh, tingal Pak Ngah die kesunyian kat Malaysia ni... abang and adik aku (ab) dua2 tengah further study die org kat oversea, and dieorg bawak anak2 buah aku... maybe lagi 4 ke 5 tahun aku akan jumpa die org... by that time mesti die org dah besar... silap2 ade anak buah baru... harap2 Alia, Afia, and Ayash tak lupa Pak Ngah kat Malaysia ni...

Thursday, November 12, 2009

Keikhlasan...




Assalamualaikum

Hari ni, 12 November 2009. Aku nak kongsi pada musim manusia mengawan ni, hehe... ups sorry, bukan ape bulan November ni la ramai rakan, kawan, dan sahabat aku menamatkan zaman bujang mereka. Kekadang tuh tak sangka pun, contohnye Epai, Jalot, Pak Wan, Dek jat, dan Bebek pun dah kawen. dengar2 citer Wak dah kawen dua (2) memang hebat.. yang aku ni asyik gi kenduri jer... memang lah seronok tengok kawan kite menjadi raja sehari, kekadang tuh teringin gak nak bepakaian baju melayu putih, bersampin songkit dan bertanjak... persoalan "bila turn ko plak?" selalu diajukan padaku... hmm Mungkin seru aku belum sampai lagi, InsyaAllah...

Tengah2 aku berkhayal, sambil melayari FaceBook, aku terserempak dgn kata2 yg aku letak kat atas ni, setelah membaca ayat itu fikiran aku yg khayal tadi tiba2 menjadi lurus dan rational. Ayatnye mudah, baris nye tersusun cantik dan ertinye sungguh mendalam. Yang paling membuat mata aku celik bila aku dapat tahu manusia yg menulis ayat itu; adelah seorang perempuan yg cukup menawan. aku tertarik dengan personaliti dan picture yg di postkan di laman FB die... tapi ape kan daya cuma FB yg menghubung kan antara aku dan die... 'aik'... ok berbalik pada ayat diatas... memang benar, aku pun inginkan benda yg sama iaitu "keikhlasan", dalam dunia ni ramai yg ikhlas tapi adekah mereka pandai menghagai nye? cuma manusia yg pandai menghargai nye sahaja yg akan menerima keikhlasan aku juga...

kat sini aku nak selitkan juga pandangan aku... sebelom tu aku nak petik satu ayat yang terdapat dalam drama bersiri "Nur Kasih" dalam episode 3, apa bila selepas ayah Aidil sudah menghantar rombongan meminang untuk Nur Amina, dan Aidil terkejut bila tahu rombongan tu untuk Adam bukan untuk Aidil. sciene ni memang naik bulu roma aku, waktu tu ayah Aidil memberi tahu "Aidil ayah tak perlu risau dah, tapi Adam semakin hari semakin hanyut. Dia perlukan bimbingan seorang isteri seperti 'Siti Khadijah'"... fuhh... mungkin aku nak cuba kaitkan dengan diri aku ni... mungkin aku khayal dalam dunia aku sendiri. tapi aku nak bagi tahu yang mungkin aku belom jumpa 'Siti Khadijah' aku lagi...

Thursday, October 22, 2009

Pasta Day


Assalamualaikum

Hari ini, topik kite adelah "Pasta". bila dengar perkataan "Pasta" jer, mesti kite terbayangkan negara Italy. Tapi zaman sekarang ni pendapat saya Pasta bole di dapati dimana-mana sahaja, tak perlu nak melancong ke Italy semata-mata nak makan semangkuk Pasta. Pasta adelah satu kumpulan makana dimana ia diperbuat daripada tepung, telur dan garam (100gm tepung : 1 biji telur).

Dibawah kumpulan makanan (Pasta) ini terdapat perbagai jenis Pasta, dan ia mempunyai pelbagai nama tersendiri berdasarkan pada bentuk Pasta tersebut, contoh nye Spaghetti, Lasagna, Fettucini, Panne dan bermacam-macam lagi.


Yang paling terkenal dikalangan kite, adelah Spaghetti Bolognese.
Rasipinye boleh didapati dimana2 saja


Yang ni pula Panne Carbonara, Sos carbonara ni boleh di hidang bersama ape jenis Pasta, tapi kebetulan ade Panne di dapur so saya gunakan Panne


Yang ini adelah Panne Marinara, Marinara bermaksud makanan laut (seafood) dan sos nye juga boleh digunakan untuk ape sahaja jenis Pasta.


Dan yang ini, yang paling saya suka adelah Lasagna, lasagna ade lah susunan Pasta sos dan cheese didalam loyang dan dibakar sehinga cheese nye garing dan melekit... Mmmm (cair dimulut)


Dan akhir sekali, inilah die pelajar yang membantu saya menyediakan hidangan Pasta untuk hari ni....

Tuesday, October 20, 2009

I bought a new Digital Cam


Assalamualaikum
Sebenarnye aku baru beli kemera digital 2nd hand dari member aku, brand Olympus. Harga tak berapa mahal ah, aku beli pun sebab nak tangkap gambar makanan, so aku just test dalam kelas aku, ari tu topik masakan mengunakan ayam dan Ikan. Ini lah hasil die, takde ah cam jurufoto profesional... biasa2 jer



Pan Fried Chicken with Pilaf Rice and Sauted Vege


Chicken Chop


Mushroom Sauce



Lemon Butter Pan Fried Snapper with Croquette Potato and Waldorf Salad



Typical Fish and Chips



Fish Fingers



and The people behind the foods.....

Thursday, August 6, 2009

Autobiography


As an academician, I am aware about the knowledge of a leadership. But I never see my self as good leader or the leadership potential in me before. Before this I always believed that to be a great leader you must possess leadership criteria, which I don’t see in my self. Until the day I was admitted as a post graduate student at UiTM, and I have to take this course which is Leadership and Motivation, Dr Artinah’s class. It was then, when she explains the definition of Leadership. From that I got to an understanding that all of my beliefs on leadership before were wrong, and you should define leadership your own. That is when I realized my own leadership potential.

I realized that all this time I was a good leader. At home I was a good leader to my brothers and sister. I am the second child out of eight siblings, even though I have an older brother but I still show an example to my younger siblings, and in the end all of us made it to a higher education. At work I’m a leader among my colleague, act as a course leader for certain courses, also a leader to my students, where I lead them to a brighter future. At the same time consult them, became an example to them, by showing the passionate character of a good chef in the kitchen.

The question of “what is my purpose in life?” always has mingled around my head since I’m still young. But now when everything has come to my senses, my answer to that question is “Life is about making decisions”. It doesn’t matter who you are or anywhere you go, some how or rather you have to make a decision. It doesn’t matter whether your decision is a good one or not, but still the decision has to be made. My point here is that decision making is part of an ability that determine the quality of a leader, but even an average ‘Joe’ can make his own decisions, so it shows that every one have a potential to be a leader, depends on whether they are a good quality leader or just an average ‘Joe’.

The significant of decision making and leadership are inline that determine the quality of a leader. In order to make the right decision the leader should have the competence, and a balance of emotional and rationality thinking, in order to decide and solve problem. In congestion with that other element should also be consider such as courage, commitment, positive attitude, self-discipline and the ability to make a decision based on their vision in order to achieve a common goal.

My personal philosophy of leadership is that it’s a process which an individual ability to do things in order to achieve a common goal. Why I say that is when you have a vision or a common goal it become a process where each individual attitude in the group or an organization have an important part to play, or participate in order to achieve that vision or common goal. To me each individual are leaders, but in deference perspective. A follower can also be a leader among followers, and if the leadership qualities are very good the follower can also lead a leader. Like I said before it depend on the individual attitude. All leaders should have the qualities of a leader. One of the first steps you need to take to become a leader is to work on improving yourself individually. The good thing is that a lot of information is available to work on ourselves and leaders we want to be. You can always surf the net, just type leadership, and all the qualities of a leader will appear in front of you, it’s a matter of how you change your self.

To me, what has influenced or shaped my values and philosophy of leadership, both positively and negatively is my experience and my education all these years. I’m not saying that I became a great leader over night, but in certain ways it opened up my eyes a bit. In a positive aspect I see that all these time that I’ve lived my life I have always been a leader in my own way. When Dr Artinah explain to me about her own definition of leadership it brings me flash backs to the days when I was in middle school, during those days I was actively involved in school co-curriculum which is scout, I was a petrol leader, I remember when my teacher told me to give command to the whole troops because our troop leader had other responsibility to do, it was my first time giving a command, so I shouted “baris masuk baris” and with out any delay all the troops was in line. At that time I though I was a good follow since I got the instruction from my teacher to give a command, but then again when I think about it maybe its me, because of my voice, and I shouted the command firmly.

I don’t know whether this is a positive influence or a negative influence but I just want to share the story. It was during my diploma studies at UiTM it was the first day of kitchen class. When En. Tuan Ahmad told the class to select a class representative for the class; we hardly knew each other, maybe some of them I knew during orientation week. But when our class seats together and they all select me, at that time I felt why me, but I don’t show that. So when I was selected I went to see En Ahmad, and ask him what my tasks are as a class representative. So he gives me all the instructions. So from that, I deliver the instruction back to my class mates, and in the end they all follow my instructions. At that time I also felt that I was just a follower that follows the lecturer instruction.

Then during my working day now it happened again. Last year before the new head of department for food studies department was employed, I was the acting head of food studies department for six month. At first I thought I could not take the responsibility, but it’s just my attitude, I always follow orders. So when the Dean empowered me as the acting head of food studies department, I take it as a positive thing, even though in my head negative things was swirling around. In the end I manage to lead a department meeting every month, giving out workload to my fellow colleagues, there were a few miss understanding among us but the problem was under control. Lastly after six month I was glad when the new head of department was hired.

What I’m trying to explain with my experience are the dynamics of me being a participant engaged in a leadership process. I was a good follower, I listen to instruction and orders, and so by fulfilling the demand of a participant in certain way it transforms me to be a good leader either directly or indirectly. The successful leadership is the outcome of the fruitful interaction between those who lead and those who follow. The leader should explore in depth the role of the follower, drawing attention to its importance, value and potential contribution to the success of the team. The leadership role should be frame so that expectations of the leader incorporate actions that serve to encourage the follower to play their role to the full. Leadership can be seen in a two-way interaction between those who lead and those who follow in pursuit of a common goal and tangible and observable outcome. The quality of the interaction and its outcomes depends on the ability, skill, experience and motivation of all parties and their commitment to their common goals and outcome.

Leader and follower are two separate concepts, two separate roles. In a perfect world, they are complementary and not competitive roles. Both the leader and the follower make an active voluntary decision as to extent to which they apply their knowledge, abilities and skill to achieve desired outcome. For me my mentor or the role model in my life has always been my father, even though it’s not a direct mentor process for me, but I always look up to him. I remember he once told me to humble and respect other people, and then you will get the respect you want from other. I respect my father he never stop any of his children to do things, what he thought all of his children is if you believe you can do something, just do it, and if you made a mistake, learn from it. That’s what made me a person as I am right now. I remember after my SPM, I told my father that I want to further my study in the hotel industries. He said go a head, but before that try to work part time in a hotel first, so I did. I got a part time job as a banquet waiter at a local hotel, and from there I saw a bit of the industry, and in certain ways it help me to have a better picture of what I will be facing during my study. Now I see what he is trying to do to me is you learn something your self, he just show the way, and I thank him for that. What I’m trying to say here is you lead your own life, don’t depend on some one, and the experience that I got, plus the way that my father had shown me had a big impact in my life, it transform me to be a better person, and what I did not know then and I realized it now is, it also transform m to be a good leader.

But that wasn’t enough; I don’t want to be a good leader. What I want is to be a great leader, the processes are still processing, it never stops, and I don’t want to give up now. The word that I want to stress on are “love” and “respect”, two of the best characteristic of a humans. When you can control these two characteristic the following characteristic will influence you whether you notice it or not, they are personality; an out going style, communication skill, responsible or dependable, dedicated, patient, sensitive, honesty, and well prepared.

In conclusion, through my experience plus my years of education, plus the knowledge that I just got from Dr Artinah’s class what I can say is that, to be a good leader “you nor I cannot be a good leader unless we are or can be a good follower”, then latter on as the process goes on whether you notice it or not you will be a leader, but it doesn’t stop there the process still goes on as long as you never give up. From a leader you will become a good leader, from a good leader you will become a great leader. When I look at myself and wonder “am I a great leader now?” before this what I’ve always answer to that question is “I am not ready yet” but when look back put all the experience and knowledge that I have sum it all together, and now I got a new answer to my long awaited question. Now my answer is “yes I am a great leader” but in certain ways. What I meant in certain ways is I’m a great leader in my own world, I remember one of my lecturer told me that I have a mind of my own. And all these time that I’ve lived my life I have always been a great leader in my own way.



Zaid A. Razak
2009472374
M.Sc Foodservice Management (HM772)




OCTOBER


* Loves to chat

* Loves those who loves him

* Loves to takes things at the centre

* Attractive and suave

* Inner and physical beauty

* Does not lie or pretend

* Sympathetic

* Treats friends importantly

* Always making friends

* Easily hur! t but recovers easily

* Bad tempered

* Selfish

* Seldom helps unless asked

* Daydreamer

* Very opinionated

* Does not care of what others think

* Emotional

* Decisive

* Strong clairvoyance

* Loves to travel, the arts and literature

* Soft-spoken, loving and caring * Romantic

* Touchy and easily jealous

* Spendthrift and easily influenced

* Easily lose confidence

Wednesday, August 5, 2009

Arabic Numbers and Days of the Week

Numbers 1- 10

وَاحٍدْ - ١ - Wahid - One

إِثْنَيْن - ٢ - Ithnain - Two

ثَلاَثَة - ٣ - Thalatha - Three

أَرْبَعة - ٤ - Arbaa - Four

خَمْسَة - ٥ - Khamsa - Five

سِتَّة - ٦ - Sitta - Six

سَبْعَة - ٧ - Sabaa - Seven

ثَمَانِيَه - ٨ - Thamaniah - Eight

تِسْعَة - ٩ - Tisaa - Nine

عَشْرَة - ١٠ - Ashra - Ten

Days of the week

يَوْمُ الأَحَدْ - Yaumul Ahad - Sunday

يَوْمُ الإِثْنَيْنْ - Yaumul Ithnain - Monday

يَوْمُ الثُّلاَثَاءْ - Yaumuth Thulatha - Tuesday

يَوْمُ الأَرْبِعَاءْ - Yaumul Arbiaa - Wednesday

يَوْمُ الْخَمِيْسْ - Yaumul Khamees - Thursday

يَوْمُ الْجُمْعَة - Yaumul Jumuah - Friday

يَوْمُ السَّبْتْ - Yaumus Sabt - Saturday

Tuesday, June 30, 2009

Nila Biru



Orang takkan faham apa yg aku lalui..
Orang takkan faham apa yg aku hadapi..
Selalu sahaja disalah erti..
Pergilah mati…

Dahlah..jadikan ia kenangan terindah..
Dalam mengatur langkah..
Yang pasti aku tak kisah..
Lantaklah..

Setiap hari aku membuka mata..
Mencelikkan mata..
Menagih harapan..
Menunggu jawapan..
Memandang ke depan.. hampa

Nah..sepi lagi…
Tiada berteman bicara..
Kerana semua telah lari..
Mencoret hati seni..

Yer, aku tahu..dia tahu..dan dia juga tahu..
Aku cemburu dan memburu..
Apa aku tidak senang?

Hei, aku bukan sesiapa..
Dulu tidak seperti dahulu..
Dan dulu biarlah dahulu..
Kerana hari ini bukan dahulu..
Jangan difikir melulu..

Mungkin ditakdirkan begini..
akan menyepi..
Nila biru itu digaul merah..
akankah ianya ungu?

Waktu berlari, aku berlari..
akhirnya sendiri..
Tika tiap masa itu datang mencari..
aku lari… dan lari..dan lari..


Sunday, June 21, 2009

Selamat Pulang ke UiTM



Assalamualaikum....

Baru-baru ni (20.6.2009) aku dengan rasminye untuk kali ketiga (3) menjadi pelajar Universiti Teknologi Mara.... hua hua... tak tau lah perasaan sekarang ni bercampur aduk... ade perasaan gembira, ade perasaan sedih, dan ade gak perasaan marah dan tak puas hati.... huh...


Tapi aku tetap aku... nak wat camner.. kena cari jalan gak.. yg aku nampak kat sini basikal "Merida MTB frame 18" aku, itu jelah asset yg aku ade... dah lama nak jual, tapi tersadai kat rumah jalot hehehe.... nak dikatakan takdir ke ape ke... aku terserempak ngan ajak, kebetulan die tengah nak cari MTB frame 18... aku pun apa lagi...."ajak angkat ah basikal aku ni" aku tolak kat ajak RM1,500 aku bagi commission kat jalot 10%..... dengan duit aku jual MTB aku tuh, top up sikit lagi Rm600 dapat aku membayar yuran pengajian aku tuk semester pertama ni....

Aku sayangkan MTB aku tu, first bike aku cam first love aku ah... tapi ape nak buat... "you have to loose some to win some"

Kat sini aku selitkan kenangan aku bersama first love aku:



ni kat Batu Damn



ni masa second ride kite orang
seronok gile time ni



on the way balik



what will happen to my MTB

kalau nak tau specs bike aku ni die:
- Frame Merida 18 inch
- RS Reba (Race) 100mm
- Deore XT - RD
- Deore - FD
-Deore shifter
- Deore hub 9 speed
- Alexrim
- Rear wheel Panaracer
- Front wheel Specialized