Jom Kira

Thursday, October 22, 2009

Pasta Day


Assalamualaikum

Hari ini, topik kite adelah "Pasta". bila dengar perkataan "Pasta" jer, mesti kite terbayangkan negara Italy. Tapi zaman sekarang ni pendapat saya Pasta bole di dapati dimana-mana sahaja, tak perlu nak melancong ke Italy semata-mata nak makan semangkuk Pasta. Pasta adelah satu kumpulan makana dimana ia diperbuat daripada tepung, telur dan garam (100gm tepung : 1 biji telur).

Dibawah kumpulan makanan (Pasta) ini terdapat perbagai jenis Pasta, dan ia mempunyai pelbagai nama tersendiri berdasarkan pada bentuk Pasta tersebut, contoh nye Spaghetti, Lasagna, Fettucini, Panne dan bermacam-macam lagi.


Yang paling terkenal dikalangan kite, adelah Spaghetti Bolognese.
Rasipinye boleh didapati dimana2 saja


Yang ni pula Panne Carbonara, Sos carbonara ni boleh di hidang bersama ape jenis Pasta, tapi kebetulan ade Panne di dapur so saya gunakan Panne


Yang ini adelah Panne Marinara, Marinara bermaksud makanan laut (seafood) dan sos nye juga boleh digunakan untuk ape sahaja jenis Pasta.


Dan yang ini, yang paling saya suka adelah Lasagna, lasagna ade lah susunan Pasta sos dan cheese didalam loyang dan dibakar sehinga cheese nye garing dan melekit... Mmmm (cair dimulut)


Dan akhir sekali, inilah die pelajar yang membantu saya menyediakan hidangan Pasta untuk hari ni....

1 comment:

Akmal said...

bro..xde ke nak wat kelas memasak untuk staff unitar ni ha?aku la org yg akan daftar...hehehehe