Jom Kira

Wednesday, March 30, 2011

The story behind the Salmon

My Innovative version

Assalamualaikum..

Cantik tak rupa baked salmon aku?... itu baru rupa... rasa nye plak.. peh.. mengiurkan... ramai yang puji tadi hidangan aku yang diberi nama "baked salmon brioche" ni... sape yg merasa hidangan aku ni tadi, aku ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi membuat pesanan untuk hidangan ini.... yang meng-fillet-kan ikan tadi adelah saudara Alif, yang membancuh adunan brioche ni adelah saudara Awang... terima kasih pada semua yg terlibat untuk menghasilkan hidangan ini....

Cerita disebalik hidangan ini bermula apebila aku berkenalan dengan seorang chef yg hebat... nama die tak perlu aku sebut lah... cuma aku nak bagi tahu kat sini beliau adelah batch pertama atau batch satu graduan ITTAR.... aku kagum dan cemburu dengan kejayaan dan kehebatan beliau... hehehe secara positive lah... aku taknak cari masalah ngan sapa2... dan aku dapat tahu "signature dish" beliau adelah "baked salmon brioche" ni... dan dalam masa yang sama waktu anak murid beliau menang competetion Nestle, anak murid beliau menyediakan hidangan tersebut juga... dan mendapat tempat pertama... jadi aku musykil dan perasaan ingin tahu aku ni membuak2... ape rasa hidangan ini... aku tak kesempatan nak menjamah hidangan ni... jadi tercetuslah idea untuk aku menyediakan hidangan ini dalam kelas aku... dengan mengunakan kebolehan "to cook without a recipe" aku cuba buat kajian ape itu brioche... brioche ni merupakan roti yang berasal dari negara Perancis dan roti ni bole di hidang secara manis atau savory ikut cara rasipe di minipulasikan... dalam masa yg sama bentuk brioche ni tak tentu, bole jadi bentuk ape saja... dan boleh disalutkan pada ape2 jenis inti... jadi dengan kebolehan dan technique yang aku ade aku cuba hasilkan hidangan ini dengan cara aku tersendiri... asal nye kuah yang diguna kan adelah kuah hollandaise, tapi aku tukar dan mengantikan dengan kuah vinaigrette... hehehe ok gambar dibawah ni adelah signiture dish beliau, dan gambar kedua adelah hasil ciptaan anak murid beliau... dimana gambar di atas pula adelah hasi innovasi saya... selamat menjamu mata.......

the original version 

the apprentice version

2 comments:

cinnamon said...

good ...innovative...
masukla masterchef malaysia...skang dah open kat astro...

chefzyco said...

masterchef... saya dah download borang... tapi syarat die tak bole ade experience bekerja sebagai tukang masak atau mengajar memasak dalam masa 15 tahu sebelum ni...

rancangan tu menarik tapi... concept nye untuk org biasa yg tak reti masak dan akan dilatih sehinga menjadi master... hahaha

saya nak tunggu Iron Chef Malaysia... confirm saya nak masuk... hehehe