Jom Kira

Friday, February 25, 2011

Aku taknak lupa....


 Assalamualaikum...

"Aku grad degree tahun 2003, 2 minggu pas final exam aku dapat offer kerja nagn Giant hypermarket.. tapi aku lalai dengan dunia kemewahan... aku hanyut dengan dunia kebendaan ni... aku rasa cam aku berada di puncak dunia... then bila timbul masalah kat tempat kerja aku tu... aku masih bongkak... tak sedar diri... aku pikir kalau aku berhenti aku bole dapat kerja anytime.... dengan petikan jari aku ni aku bole dapat ape kerja saja... last gaji aku kat Giant time tuh dah cecah rm2k lebih... tapi sebabkan masalah... (taknak citer ah)... aku berhenti cam tu jer... tahun 2004... then aku mula cari kerja baru... sebulan berlalu... 2 bulan berlalu... 3 bulan berlalu... aku terduduk kejab... termenungkan masa depan aku yang gelap...."

"hurmmmmm....rugi nye cep.."

"selama ni aku ingat diri aku ni laku di pasaran industry, tapi semua yang aku sangka rupanye terbalik...  tahun 2004 merupan sejarah hitam dalam hidup aku disebabkan perasaan tak sedar diri aku jadi camtuh... 3 bulan tanam angur... then aku tanam niat untuk mula berniaga... aku ade modal sikit... campur pinjam duit mak aku, and partner aku topup gak lah... (jumlah nye tak perlu tau lah... tapi bawah rm10k).. aku beli payung pasar malam, meja dan alat2 yang perlu untuk jual cucur udang kat pasar malam... aku lalui proces mintak lesen, daftar company semua... nasib masa belajar dulu amik keusahawanan.."

"kat mana tadi..... oh aku start brniaga, then aku berjumapa dengan tauke kedai makan ni... so die offer bukak stall kat kedai die... so aku amik lah tawaran die, aku amik satu stall jual char kuey teuw, kicap semua aku buat sendiri"

"terer tue..kicap buat sendiri..hehe"

"6 bulan aku kat kedai makan tuh.... dari jual char kuey teuw sampai lah org stall tomyam belah... pastu owner suruh kite org buat tom yam... aku on jer lah... oh ye, kedai makan tuh kat kg melayu subang, then satu hari MBSA datang... rupa2 nye owner kedai tuh takde lesen berniaga... habis semua barang kena rampas... kali ni dah tak terduduk dah.. dah terbaring jatuh semua dah... aku marah gila ngan owner kedai tuh.. time ajak masuk citer macam2..."

"tp cep kn ade lesen? dorg rampas gk la?"

"dah skang semua alat2 aku entah kat mana entah kalau nak claim kena bayar kompaun  sebab berniaga tanpa lesen,.... hadoi...... lesen aku berniaga pasar malam... bukan atas premis tetap lain... time tuh memang sengkek... nak bayar balik duit mak aku lagi... nak bayar pekerja lagi... hadoi... aku ade kosong... kalau istilah bank... aku tgh bankrup time tuh... so aku pikir nak selesaikan hutang2 ni aku kena cari kerja... jadi tukang basuh pingan pun jadi lah.... so aku apply lah mana2 hotel... sebab aku tak nak buang masa dengan tak buat ape2 dah... so aku dapat kerja kat grand blue wave shah alam... aku cakap tak kesah lah position ape2 pun... sebab moral tgh down... tapi semangat masih ade lagi... hahaha... so tahun 2005 aku dapat position commis2 kat hotel tuh... tapi aku pukul OT habis... asalnye die letak aku kat butcher kitchen... tapi kalau Main kitchen tak cukup org aku akan masuk main kitchen gak... ade gak time off day chef coffee house pangil aku... aku on jer... takde off day pun tak kesah... aku akan perform gila2 lah time tuh... dalam masa 3 bulan aku naik commis1... cam biasa pukul habis... 3bulan lepas tuh aku naik dmi-chef... staff lama semua mula kurang selesa ngan aku... sampai lah, satu hari tuh tuhan nak bagi rezeki kan... kawan aku Mis fazi, call "zaid ko nak jadi lecturer tak?" huh... terkejut beruk aku.. hahaha"

"hehehehheeh..owhhhh"

"dengan niat tak nak tolak rezeki aku pergi interview... 2 minggu lepas tuh unitar call cakap aku dapat.... "

"kejap jek kan rezeki tue dtg..tp bnyk dugaan b4 tue..hurmm"

"mula berat juga nak tinggal kan line indutry ni... aku citer kat chef aku... die dah geleng kepala dah... die counter bagi aku position CDP... aku balik umah pikir panjang... then aku cakap aku nak belah gak... letak notice sebulan... then, pada tangal 10 April 2006 aku melangkah kedunia akademik buat kali pertama.... dan sampai lah ke hari ni dah 5 tahun aku mengemuk kan diri aku atas kerusi depan komputer ni.... Hmmmmmmm... pengajaran kat sini... manusia setinggi mana die akan berjaya, die pasti ade masa yang die terjatuh tersungkur... itu yang buat diri die naik kembali....

- tamat -




 

7 comments:

ainkhurun... said...

:)

i like this story..f0r motivate my self...hukhuk!!

chefzyco said...

hahahaha... motivate yer...

pwincess AJA said...

Sir...Innama'al,usri yusro.Sesungghnya,kesulitan diikuti dengan kesenangan..:)))

chefzyco said...

Thanks Aja... I will remember that...

cinnamon said...

yes...hidup umpama roda, kadang2 kita di atas, kadang2 kita di bawah...semua org akan lalui ujian, tp dlm situasi yg berbeza...
pengalaman buat kita jadi lebih matang kan?
pengalaman mendewasakan kita...
sentiasa positif...~(^^,)~

chefzyco said...

Cinnamon, truly agree with you...
thanks..

i k r o k . said...

http://www.ikrok.blogspot.com/